Ελλάδα

Θεμιστοκλέους: Δημιουργούνται στο επόμενο δίμηνο, Κέντρα Αίματος στη χώρα

Με στόχο την αντιμετώπιση των ελλείψεων αίματος στη χώρα μας και την αναδιοργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας, ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους πραγματοποίησε χθες, συνάντηση με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ.), του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) και της Πανελλήνιας Εταιρίας Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΕΠΠΑΜΑ) , στο Υπουργείο Υγείας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το ζήτημα της αντιμετώπισης του φαινομένου των ελλείψεων μονάδων αίματος με σκοπό τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς καθώς και οι προσπάθειες για αύξηση των αιμοδοσιών.

Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε: «Η ανάγκη για αίμα παραμένει συνεχής. Η κάθε αιμοδοσία αποτελεί ένα πολύτιμο δώρο που σώζει ζωές και συμβάλλει στην υποστήριξη ασθενών που χρειάζονται αίμα. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε συλλογικά για να αυξήσουμε τις μονάδες αίματος τόσο μέσα από την αύξηση των αιμοδοσιών όσο και από την αναδιοργάνωση του συστήματος.

Οι ποσότητες αίματος που συλλέγουμε ετησίως ως χώρα είναι επαρκείς, αναλογικά και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, παρόλα αυτά παρατηρούνται ελλείψεις στην κάλυψη των αναγκών σε αίμα. Για την κάλυψη αυτών των αναγκών έχει γίνει εδώ και μήνες μία μεγάλη προσπάθεια συλλογής, καταγραφής και επεξεργασίας των δεδομένων από όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ.

Θα προχωρήσουμε στον σχεδιασμό που έχουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες με τη συγκεντροποίηση του αίματος σε Κέντρα Αίματος. Το πρώτο μεγάλο βήμα θα γίνει άμεσα με τη συγκεντροποίηση και την κεντρική επεξεργασία του αίματος των τμημάτων αιμοδοσίας των νοσοκομείων του Νομού Αττικής από το ΕΚΕΑ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σταδιακή ένταξη σε όλη τη χώρα. Στόχος μας είναι να αξιοποιούνται όλες οι μονάδες αίματος έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των ασθενών που έχουν ανάγκη σε όλη τη διάρκεια του έτους».

Την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας εκπροσώπησαν o Ανδρέας Λίβανος, Πρόεδρος της Ε.Ο.ΘΑ, η Ιωάννα Μυρίλλα, Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.ΘΑ & Γ.Γ. του ΠΑΣΠΑΜΑ, η Αγλαΐα Σαλαμούρα, Γενική Γραμματέας της Ε.Ο.ΘΑ, η Μαρία Αγγελοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου ΠΑΣΠΑΜΑ & Ταμίας της Ε.Ο.ΘΑ. και η Σόνια Τσάκωνα, Γενική Γραμματέας ΠΕΠΠΑΜΑ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button