Ελλάδα

Κακοκαιρία: Πλημμύρες στο Πήλιο και την Καρδίτσα, χιόνια στα ορεινά – Live η πορεία του φαινομένου

Με πλημμύρες στην Θεσσαλία και χιόνια στις ορεινές περιοχές επελαύνει η κακοκαιρία που έχει πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας από την Παρασκευή (19/4).

Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στην Καρδίτσα, στο Πήλιο και τον Αλμυρό.

Οι δρόμοι πλημμύρισαν, ενώ σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, νησιά βορείου Αιγαίου εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα του 112 με σκοπό οι κάτοικοι να προστατευθούν.

Την ίδια στιγμή, το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας έπληξε με καταιγίδες και χαλαζόπτωση στη Ζαγορά, τις Μηλιές και άλλα χωριά.

Οι χαλαζοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αργιθέα και το Περτούλι μετατράπηκαν σε χιονοπτώσεις.

Στα «λευκά» ντύθηκε και το Μέτσοβο, μετά από πολύ καιρό.

Ισχυρή καταιγίδα χτύπησε και τα νησιά των Βορείων Σποράδων την Σκιάθο και την Σκόπελο.

Δείτε live η πορεία της κακοκαιρίας

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι Αρχές στη Λάρισα, για να ανταποκριθούν άμεσα εάν αυτό χρειαστεί.

Οι κάτοικοι της περιοχής τοποθέτησαν σακιά με άμμο μπροστά από τις πόρτες των καταστημάτων και των σπιτιών τους για να μην πλημμυρίσουν.

Στο Καστρί του Δήμου Αγιάς μηχανήματα έκαναν μία τεχνική παρέμβαση, ώστε να μην φτάσει το νερό στην κοινότητα. Σε ακόμη 30 σημεία έχουν αναπτυχθεί μηχανήματα της Περιφέρειας, του Δήμου, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν άμεσα.

Κικίλιας: Νωπές οι μνήμες μιας καταστροφής

«Υπήρχε μία ανησυχία δικαιολογημένη των συμπολιτών εδώ στη Θεσσαλία γιατί είναι νωπές οι μνήμες μίας καταστροφής και μιας δυσκολίας. Ήμασταν όλοι εδώ πέρα συντονισμένοι και οργανωμένοι. Χαίρομαι που μέχρι τώρα η προσπάθεια απέδωσε. Είναι προφανές ότι δουλεύοντας όλοι μαζί και συντονισμένα μπορούμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα» δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας από την Θεσσαλία για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Αναφερόμενος στην εικόνα που υπήρξε σε όλη την Ελλάδα, σχετικά με τις βροχοπτώσεις είπε ότι «είχαμε τις βροχοπτώσεις που περιγράψαμε σε περιοχές στην Καρδίτσα και σε κάποιες περιοχές του Πηλίου και σε όλη την Ελλάδα, για να συμπληρώσει πως «αυτό είναι το κλίμα πλέον και σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να προσαρμοστούμε».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας είπε πως στη Θεσσαλία έπεσε σε λίγες ώρες το νερό που πέφτει σε 3,5 μήνες» και τόνισε πως «το σύστημα λειτούργησε ικανοποιητικά, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, υπήρχε συντονισμός». Ο κ. Κουρέτας εξήγησε πως πρόκειται για μία νέα κατάσταση με τις βροχοπτώσεις, τονίζοντας πως πλέον αναμένονται πιο συχνά τέτοια φαινόμενα.

Το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με την επικαιροποίηση του εκτάκτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Το βαρομετρικό χαμηλό έχει περάσει στο βόρειο Αιγαίο, όπου προβλέπεται να βαθύνει και να συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως τα ανατολικά τμήματα της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου (20/4), οπότε και θα κινηθεί ανατολικότερα.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.
Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάνουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Αναλυτικά η εξέλιξη της κακοκαιρίας

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σήμερα Σάββατο (20-04-24):

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

  • Τα φαινόμενα έως σήμερα το μεσημέρι θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:
  • Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά)
  • Σποράδες
  • Νότια Πιερία
  • Βόρεια Εύβοια
  • Νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια)
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο)

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button