Κόσμος

Στην Κίνα η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών – Στην ατζέντα επιδοτήσεις και εμπορικοί περιορισμοί

Στην Κίνα βρίσκεται η  Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. Θα συζητήσει με αξιωματούχους της ασιατικής χώρας αλλά και επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων εκεί, ζητήματα που αφορούν τις κινεζικές επιδοτήσεις στην ηλιακή ενέργεια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις μπαταρίες, οι οποίες ανησυχούν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης κατά την διάρκεια της πολυήμερης επίσκεψης της Τζάνετ Γέλεν θα συζητηθούν οι εμπορικοί περιορισμοί που έχουν τεθεί από τις ΗΠΑ σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Η Αμερικανίδα υπουργός που επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Κίνα μέσα σε διάστημα λιγότερο από ένα έτος, ξεκινά την επίσκεψή της από την Καντόνα (Γκουανγκτζόου), την εμβληματική μητρόπολη της βιομηχανικής ισχύος της ασιατικής χώρας.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προχθές, Τρίτη, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν αντίθετες απόψεις σχετικά με τους εμπορικούς περιορισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών σε βάρος της Κίνας, δηλώνοντας παράλληλα ότι θέλουν να σταθεροποιήσουν τη διμερή σχέση.

Το πρόγραμμα της Τζάνετ Γέλεν στην Κίνα

Το πρόγραμμα της Τζάνετ Γέλεν, με συναντήσεις, γεύματα εργασίας ή και βόλτες με πλοίο, έχει στόχο την υποστήριξη των αμερικανικών θέσεων ενώπιον των κορυφαίων μαέστρων της κινεζικής οικονομίας, ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η υπουργός θα έχει συνομιλίες στην Καντόνα με επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες εκεί, καθώς και με κινέζους πολιτικούς αξιωματούχους, πριν μεταβεί στο Πεκίνο, όπου θα ολοκληρώσει την Τρίτη την επίσκεψή της.

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης της επίσκεψης της Τζάνετ Γέλεν βρίσκεται το ζήτημα των επιδοτήσεων που χορηγεί η Κίνα στις επιχειρήσεις της που ασχολούνται με την ηλιακή ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες για τις συνέπειες αυτών των επιδοτήσεων στις δικές τους βιομηχανίες και δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υψώσουν εμπορικούς φραγμούς στον κινεζικό ανταγωνισμό.

Στην Καντόνα, η υπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Χε Λιφένγκ, υψηλόβαθμο αξιωματούχο υπεύθυνο για τα οικονομικά ζητήματα στους κόλπους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι διμερείς σχέσεις έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων: Ταϊβάν, αντιπαλότητα στις νέες τεχνολογίες, μάχη επιρροής στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, ανθρώπινα δικαιώματα.

Όμως οι δύο χώρες μοιάζουν να επιθυμούν να αποκαταστήσουν το διάλογο, ιδιαίτερα έπειτα από μια επιτυχημένη συνάντηση το Νοέμβριο στην Καλιφόρνια ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Σι Τζινπίνγκ.

Η επίσκεψη της Τζάνετ Γέλεν τον Ιούλιο 2023 στην Κίνα είχε επιτρέψει να σταθεροποιηθεί η διμερής σχέση, ιδιαίτερα χάρη στη δημιουργία διμερών ομάδων εργασίας για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ενδεικτικό αυτής της βελτίωσης είναι το γεγονός ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να πραγματοποιήσει προσεχώς νέο ταξίδι στην Κίνα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button