Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Η γρίπη των πτηνών σπανίως μεταδίδεται στον άνθρωπο

Την άποψη ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο εξέφρασε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Είναι αρκετά χρόνια, από το 2020, που έχει εμφανιστεί αυτή που λένε η γρίπη των πτηνών «υψηλής παθογένειας», η οποία έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Η γρίπη των πτηνών σπανίως μεταδίδεται στον άνθρωπο και αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει ασυμβατότητα της βιολογίας του αναπνευστικού των πτηνών με το αναπνευστικό των ανθρώπων.

Αυτό σημαίνει ότι ο ιός δεν μπορεί εύκολα να μολύνει τον άνθρωπο κυρίως τα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού, αυτά που είναι προσβάσιμα, δηλαδή τη μύτη. Εάν μολύνει και συμβαίνει, σε σπάνιες περιπτώσεις, μολύνει κατευθείαν τα βαθύτερα κομμάτια του πνεύμονα και γι’ αυτό το λόγο όσοι έχουν μολυνθεί, οι οποίοι είναι λιγότεροι από χίλιους σε αυτά τα χρόνια έχουνε περάσει ιδιαίτερα βαριές πνευμονίες και έχει καταλήξει από αυτούς που έχουμε διαγνώσει περισσότερο από 50%. Πρόκειται λοιπόν για μια πολύ παθογόνο μεν γρίπη για τους ανθρώπους, αλλά μια γρίπη η οποία δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων.

Δεν έχει παρατηρηθεί ούτε μία φορά ο άνθρωπος να το μεταδώσει σε άνθρωπο. Γι’ αυτό το λόγο δεν έχει τη δυναμική να προκαλέσει αυτό που λέμε πανδημία. Τώρα το ανησυχητικό κομμάτι που έχει ακουστεί είναι ότι έχει μεταδοθεί σε φάρμες βοοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει ανιχνευθεί και στο γάλα που παράγουν αυτές οι αγελάδες. Ωστόσο, επειδή το γάλα παστεριώνεται, ο ιός είναι νεκρός, άρα δεν μεταδίδεται μέσω του γάλακτος του παστεριωμένου γάλακτος. Να διευκρινίσω και μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί μια μετάδοση από γάλα σε άνθρωπο. Άρα λοιπόν είναι μεν ο ιός φαίνεται ότι κάνει βήματα πιο κοντά στους ανθρώπους, αλλά προς το παρόν δεν έχει τη δυναμική να προκαλέσει μια πανδημία».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button