Πολιτική

Μεϊμαράκης στο CNN Greece: Να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος – Το μέλλον μας είναι η Ευρώπη

Εκφράζει τον προβληματισμό του για τα ποσοστά αποχής και τη διάθεση μερίδας πολιτών να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας, ενώ στηλιτεύει και την αντιπολίτευση η οποία, όπως αναφέρει, δίνει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, «ελλείψει πολιτικών και επιχειρημάτων για την Ευρώπη».

«Πέρα από την όποια δυσαρέσκεια ή απογοήτευση, πρέπει να δεχθούμε ότι η γενική εικόνα είναι πολύ θετική, δεδομένων των προβλημάτων και δυσκολιών της κυβερνητικής πενταετίας και ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Επομένως μάχομαι για να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος και να δώσουν δυναμικά το παρόν οι πολίτες στην κάλπη, τονίζει ο κ. Μεϊμαράκης.

Υπενθυμίζει πως το 70% των νόμων προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αποτελεί «το μόνο πολυκομματικό, πολυτασικό, πολυγλωσσικό όργανο, το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες».

«Με όλα αυτά εις γνώση τους, οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες, αν θέλουν πραγματικά να αλλάξει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ζωή τους μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον», τονίζει ο επικεφαλής των «γαλάζιων» ευρωβουλευτών.

Με αιχμή την επίθεση στον Σλοβάκο πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίτσο, ο κ. Μεϊμαράκης σχολιάζει πως είναι καθήκον να απομονωθούν ακραίες φωνές και να προστατευθεί η δημοκρατία, σε μια περίοδο διεθνών εντάσεων και πολλαπλών ανακατατάξεων σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εξάπλωση της παραπληροφόρησης.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών; Πιστεύετε ότι τα κόμματα στην Ελλάδα εστιάζουν στα ευρωπαϊκά θέματα ή η προεκλογική αντιπαράθεση περιορίζεται και πάλι στην εσωτερική ατζέντα?

«Σκοπός μου, περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα είναι να μιλήσω ευρωπαϊκά, να εξηγήσω στους πολίτες γιατί πρέπει να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, ποιες αρμοδιότητες έχει το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

Γιατι δυστυχώς, η αντιπολίτευση ελλείψει πολιτικών και επιχειρημάτων για την Ευρώπη, δίνει στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, χαρακτηριστικά εθνικών εκλογων.

Και δικαίως η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι, λέγοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν πρέπει να θολώσει το αποτέλεσμα των εκλογων του 2023 και να ανακοπεί το δρομολογημένο μεταρρυθμιστικό της έργο.

Πρέπει λοιπόν, όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτό το δημόσιο διάλογο να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι η Ευρώπη είναι στην καθημερινότητά μας, το 70% των νόμων που ψηφίζουν τα εθνικά κοινοβούλια είναι νόμοι που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ολα τα έργα, από το πιο μικρό τοπικού χαρακτήρα μέχρι το πιο μεγάλο, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να μιλήσουμε και για τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας είναι καθοριστικός, είναι πλέον συνομοθέτης και είναι το μόνο πολυκομματικό, πολυτασικό, πολυγλωσσικό όργανο, το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες.

Με όλα αυτά εις γνώση τους, οι πολίτες πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες, αν θέλουν πραγματικά να αλλάξει η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ζωή τους μέσα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Σας ανησυχούν τα περιστατικά βίας κατά πολιτικών με πλέον σημαντικό αυτό της απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού; Πού τα αποδίδετε;

«Πρώτα απ’ όλα, κάθε περιστατικό βίας απέναντι στον οποιονδήποτε άνθρωπο είναι αποτρόπαιο, απαράδεκτο και καταδικαστέο.

Ασφαλώς και είναι φαινόμενα ανησυχητικά, ιδιαίτερα σε μια περίοδο εντάσεων σε διεθνές επίπεδο και πολλαπλών ανακατατάξεων, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εξάπλωση της παραπληροφόρησης,που τροφοδοτεί τις ακραίες φωνές.

Καθήκον μας είναι, με τις πολιτικές μας και τη συμπεριφορά μας, να απομονώσουμε αυτές τις φωνές και να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μας».

Πού τοποθετούμε τον πήχη για τις ευρωεκλογές; Ανησυχείτε μήπως αποτυπωθεί στην ευρωκάλπη ενδεχόμενη δυσαρέσκεια για εσωτερικά θέματα όπως είναι η ακρίβεια;

«Δεν σας κρύβω ότι η αποχή με προβληματίζει, διερμηνεύοντας και το κλίμα που εισπράττω. Και δεν ανησυχεί μόνο εμένα, αλλά και αυτούς που χωρίς πολιτικά κριτήρια και επιχειρήματα κατάργησαν, στο παρελθόν, τον νόμο της Νέας Δημοκρατίας που προέβλεπε ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών ακριβώς για να περιοριστεί η αποχή.

Διαπιστώνω επίσης σε μερίδα πολιτών τη διάθεση να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας, κάτι που διαχρονικά συνέβαινε όταν οι ευρωεκλογές έπονταν των εθνικών εκλογων, όπως σήμερα.

Όμως πέρα από την όποια δυσαρέσκεια ή απογοήτευση, πρέπει να δεχθούμε ότι η γενική εικόνα είναι πολύ θετική, δεδομένων των προβλημάτων και δυσκολιών της κυβερνητικής πενταετίας και ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

Επομένως μάχομαι για να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος και να δώσουν δυναμικά το παρόν οι πολίτες στην κάλπη».

Διεκδικείτε μια νέα θητεία στο ευρωκοινοβούλιο. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τη νέα θητεία;

«Αν οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευτούν και πάλι με την ψήφο τους, θα συνεχίσω αυτό που με χαρακτήρισε σε όλη την μακρόχρονη πολιτική μου διαδρομή. Να προσφέρω και να είμαι χρήσιμος στην πατρίδα μου. Να υπηρετώ την παράταξή μου με στόχο πάντα το εθνικό συμφέρον, πιστεύοντας ότι το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button