Κόσμος

Ντυάν Έντι: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο θρυλικός κιθαρίστας της rock n roll

Τη «μάχη» με τον καρκίνο έχασε ο βραβευμένος με Grammy κιθαρίστας της rock n’ rollΝτυάν Έντι, ο οποίος πέθανε την Τρίτη (30/4). 

Ο καλλιτέχνης πέθανε περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του στο νοσοκομείο Williamson Health κοντά στο σπίτι του στο Φράνκλιν του Τενεσί, όπως δήλωσε η σύζυγός του Ντιντ Αμπάτε στο Associated Press.

«Ο Duane ενέπνευσε μια γενιά κιθαριστών σε όλο τον κόσμο με τον αδιαμφισβήτητο χαρακτηριστικό ήχο του «Twang»» σημείωσε εκπρόσωπός του.

«Ήταν ένας πραγματικά ταπεινός και απίστευτος άνθρωπος. Θα λείψει πολύ» πρόσθεσε.

Ο χαρακτηριστικός ήχος της «Twang»

Ο Έντι πούλησε περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και κατέκτησε έναν χαρακτηριστικό ήχο, που βασίστηκε στο ότι οι χορδές μπάσου μιας κιθάρας ακούγονταν καλύτερα σε μια κασέτα από ό,τι οι ψηλές.

Η «Twang» καθόρισε τον ήχο του Έντι από το πρώτο του άλμπουμ, «Have Twangy Guitar Will Travel», στο box set του 1993, «Twang Thang: The Duane Eddy Anthology».

Ο Έντι και ο παραγωγός του Λι Χέιζελγουντ καθόρισαν τον ήχο αυτό στην δεκαετία του 1950, έναν ήχο που προσαρμόστηκε αργότερα στην παραγωγή του «These Boots Are Made for Walkin» της Nancy Sinatra τη δεκαετία του 1960.

«Ήταν μια εύκολη επιτυχία» είχε σχολιάσει στο Associated Press.

Ο Έντι ηχογράφησε περισσότερα από 50 άλμπουμ, μερικά από τα οποία επανεκδόθηκαν. Από τη δεκαετία του 1980 και μετά ζούσε από τα δικαιώματα της μουσικής του είχε σχολιάσει ο ίδιος το 1986.

Εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994 και στο Musicians Hall of Fame and Museum το 2008.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button