Κόσμος

«Περάσαμε από την κόλαση»: Οι μαρτυρίες γυναικών που εγκατέλειψαν τη Γάζα – Η επικίνδυνη διαδρομή

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα περισσότεροι από 28.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 66.000 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

Το CNN μίλησε με γυναίκες που επιβίωσαν από τον μακρύ και δύσκολο δρόμο της φυγής. Με παιδιά και μωρά στην αγκαλιά εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, περπάτησαν δεκάδες χιλιόμετρα ξυπόλυτες και πέρασαν μέρες ολόκληρες χωρίς φαγητό, με ελάχιστο νερό και με τον συνεχή φόβο του θανάτου.

Οι γυναίκες ισχυρίστηκαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απήγαγαν τους συζύγους και τους γιους τους αλλά και άλλα μέλη των οικογενειών τους από την πολυκατοικία όπου είχαν βρει καταφύγιο στην πόλη της Γάζας. Η Israa Hassan Ahmed al-Ashkar, είπε ότι για μια ολόκληρη εβδομάδα η ομάδα ήταν παγιδευμένη στην πολυκατοικία στο Al-Rimal. Ο ισραηλινός στρατός «μας τρομοκρατούσε και τρομοκρατούσε τα παιδιά. Για μια ολόκληρη εβδομάδα, μας πολιόρκησαν», είπε η al-Ashkar. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν είχαν τίποτα να φάνε ή να πιουν: «Δεν υπήρχε τίποτα στο σπίτι. Δεν έβρισκα λίγο νερό, παρά μόνο γλυφό νερό. Το ήπιαμε και δίναμε και στα παιδιά… Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τον παραμικρό θόρυβο προκειμένου να μην καταλάβουν οι ισραηλινοί ότι ήμασταν εκεί».

Η Hoda Harb, ένα άλλο μέλος της ομάδας, είπε ότι όταν τελικά οι Ισραηλινοί στρατιώτες έφτασαν στο κτίριο όπου κρύβονταν, εισέβαλαν σε αυτό, παρά το ότι τους είπαν ότι υπήρχαν παιδιά μέσα. «Τους ανοίξαμε την πόρτα και τους ζητήσαμε να μην πυροβολήσουν. Τους είπαμε ότι έχουμε μόνο παιδιά, αλλά συνέχισαν να πυροβολούν».

Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο, το οποίο λένε μάλιστα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπέδωσαν με εκρηκτικά. «Τα παιδιά μου περπατούσαν όλη μέρα μέσα στη βροχή. Περάσαμε πάνω από οκτώ ώρες περπατώντας. Χωρίς παπούτσια και χωρίς ρούχα. Δεν μας άφησαν να πάρουμε τίποτα», είπε η al-Ashkar, τονίζοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούσαν προς το μέρος τους καθώς περπατούσαν. «Φύγαμε χωρίς τίποτα. Αρνήθηκαν να μας δώσουν οτιδήποτε. Χωρίς γάλα. Ο γιος μου δεν έχει γάλα ή πάνες. Ούτε καν νερό» πρόσθεσε. Περιέγραψε την καταστροφή καθώς περπατούσαν κατά μήκος της ακτής. «Όλοι οι δρόμοι είχαν καταστραφεί».

Αλλά και η Η Al-Arbeel, μία άλλη γυναίκα της ομάδας, περιέγραψε παρόμοια εμπειρία. «Την περασμένη εβδομάδα την Κυριακή, αργά το απόγευμα, ήρθαν και μας περικύκλωσαν με τανκς. Δεν μπορέσαμε να βγούμε έξω. Δεν υπήρχε φαγητό, ούτε πόσιμο νερό. Δεν μπορούσαμε ούτε να ανάψουμε τα φώτα. Φοβηθήκαμε ότι θα μας έβλεπαν». Όταν τελικά έφυγε από το κτίριο είπε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες «δεν με άφησαν να πάρω γάλα για τον γιο μου. Ούτε μπουφάν για τα παιδιά μου. Ήταν ξυπόλητα. Τους παρακαλούσα, αλλά δεν μου επέτρεψαν να πάρω τίποτα», είπε.

Περιγράφοντας η διαδρομή από τη Γάζα, είπε ότι μπορούσαν να δουν ισραηλινά πυραυλικά σκάφη στα ανοικτά των ακτών και φοβούνταν ότι θα τους πυροβολούσαν. «Δεν μας επέτρεψαν να σταματήσουμε. Αν σταματούσαμε λίγο θα μας έβλεπαν. Πεθαίναμε. Περάσαμε από την κόλαση».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button