Κόσμος

ΗΠΑ: Εκατοντάδες οι συλλήψεις φιλο-παλαιστίνιων φοιτητών σε πάνω από 25 πανεπιστημιουπόλεις

«Μπαράζ» συλλήψεων φοιτητών και φοιτητριών που ζητούν να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα έχουν πραγματοποιήσει σε περισσότερες από 25 πανεπιστημιουπόλεις οι αστυνομικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, από τις 18 Απριλίου, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε πανεπιστημιουπόλεις κολεγίων και πανεπιστημίων από άκρη σ’ άκρη στη χώρα.

Μόλις τα ξημερώματα της Τετάρτης (1/5) η αστυνομία εισέβαλε στην κατάληψη του Κολούμπια και συνέλαβε δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες.

Αστυνομικοί εισήλθαν στην αίθουσα Χάμιλτον του Πανεπιστημίου και χρησιμοποιώντας κρότου λάμψης, παραβίασαν το κτήριο, σύμφωνα με το CNNi. Η διοίκηση του Κολούμπια ζήτησε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τις 17 Μαΐου, δύο ημέρες μετά την τελετή αποφοίτησής.

Αντιπολεμικές καταλήψεις σε όλη τη χώρα

Το Κολούμπια μπορεί να ήταν το επίκεντρο των διαμαρτυριών, αλλά οι αντιδράσεις συγκλονίζουν τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα.

  • Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας «Chapel Hill»

Τουλάχιστον 36 διαδηλωτές συνελήφθησαν σε καταυλισμό που είχαν στήσει στο πανεπιστήμιο. Αστυνομικοί εθεάθησαν να απωθούν με βία τους διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία των ΗΠΑ και την αντικατέστησαν με μια παλαιστινιακή.

  • Πανεπιστήμιο της Φλόριντα

Πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δύο φοιτητές, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Δύο από τα πέντε άτομα είναι σημερινοί φοιτητές του FSU, ανακοίνωσε η διοίκηση του πανεπιστημίου.

  • Πανεπιστήμιο του Τέξας-Όστιν

Σχεδόν 80 άτομα συνελήφθησαν στην πανεπιστημιούπολη τη Δευτέρα (29/4) με τις τοπικές Αρχές να απαγγέλουν κατηγορίες για τουλάχιστον 65 υποθέσεις εγκληματικής παραβίασης. Οι τοπικές Αρχές καλούν το πανεπιστήμιο να ξεκινήσει συμβιβασμό με τους διοργανωτές φοιτητικών διαδηλώσεων.

  • Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια:
  • Πανεπιστήμιο Πόρτλαντ

Η πρόεδρος του πανεπιστημίου, Ann Cudd, ζήτησε από τους φοιτητές να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη βιβλιοθήκη που κατέλαβαν και είπε ότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε επαφή με την αστυνομία για την απομάκρυνση φοιτητών.

  • Διάλυση καταυλισμών

Ορισμένα πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ και το Μπράουν, έχουν διαλύσει τους καταυλισμούς διαμαρτυρίας αφού κατέληξαν σε συμφωνίες με φοιτητές. Διαδηλωτές του Πανεπιστημίου Μπράουν κατέληξαν σε συμφωνία να διαλύσουν τον καταυλισμό τους, αφού το πανεπιστήμιο συμφώνησε να διεξαγάγει ψηφοφορία για τη διακοπή χρηματοδότησής του από εταιρείες που υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button