Οικονομία

Τουρισμός: Οι θετικοί οιωνοί για νέο ρεκόρ το 2024

Ενθαρρυντικά μηνύματα πως το 2024 μπορεί να αποτελέσει μία νέα χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό δείχνουν τα στοιχεία από τις αφίξεις επισκεπτών στη χώρα μας, τους πρώτους μήνες του έτους.

Την ίδια στιγμή, οι υψηλές πληρότητες που καταγράφηκαν σε καταλύματα και ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης σε πολλούς προορισμούς της χώρας το Πάσχα, δείχνουν τη δυναμική της φετινής θερινής σεζόν.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το πρώτο δίμηνο του έτους, ο ελληνικός τουρισμός εμφάνισε έσοδα αυξημένα κατά 24,5% με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιανουάριο -Φεβρουάριο του 2024 να διαμορφώνονται στα 569,7 εκατ. ευρώ. Σε 2,84 εκατ. διαμορφώθηκαν οι διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις το α’ τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό ανόδου άνω του 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, του νέου έτους-ρεκόρ για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.

Αντίστοιχα, θετικά είναι και τα μηνύματα από τα στοιχεία που επεξεργάζεται το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας και τους μεθοριακούς σταθμούς. Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του 2024, καταγράφηκαν 1,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, καταγράφοντας αύξηση κατά 18,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Αυξημένες κατά 12% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν και οι διεθνείς οδικές αφίξεις οι οποίες έφτασαν το 1,2 εκατ.

Ενισχυμένη σε σχέση με πέρσι ήταν το πρώτο τρίμηνο και η κίνηση στο Αεροδρόμιο της Αθήνας καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο ΔΑΑ, ανήλθε σε 5,2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 16,5%. Οι επιβάτες εξωτερικού μάλιστα αυξήθηκαν κατά 19,4% ενώ αντίστοιχα του εσωτερικού κατά 10,3% και 19,4%. Τον Μάρτιο λόγω και του Πάσχα των Καθολικών η επιβατική κίνηση ήταν αυξημένη κατά 20,1% σε σχέση με πέρσι. Μάλιστα μετά τη δυναμική επίδοση στην κίνηση του πρώτου τριμήνου, η εταιρεία αναθεώρησε την πρόβλεψή της για το 2024, σε 29,9 εκατ. επιβάτες, κατά 6,3% ή περίπου 1,8 εκατ. επιβάτες περισσότερους από τα επίπεδα του 2023. Αυξημένη κατά 12,2% ήταν τον Φεβρουάριο του 2024 και η κίνηση στα 14 Περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button