Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Στο «ράφι» προς το παρόν οι κάλπες – Πρώτο «καμπανάκι» Γεροβασίλη σε Κασσελάκη

Στο «ράφι» έμειναν προς το παρόν οι κάλπες στον  ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 4ημερο θρίλερ για τις προαναγγελθείσες εκλογές, έλαβε τέλος με την συμβιβαστική πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι η απόφαση αυτή, θα πετύχει το σκοπό της να οδηγήσει συντεταγμένα το κόμμα στις Ευρωεκλογές. Και αυτό γιατί ήδη άρχισαν να κρούουν τα πρώτα «καμπανάκια» με πρώτη την Όλγα Γεροβασίλη η οποία μετά την εκρηκτική διαδικασία απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τον Στέφανο Κασσελάκη για την πορεία προς τις ευρωεκλογές:

«Υπάρχει μια προϋπόθεση, ότι δεν θα είναι επιτυχημένη αυτή η πορεία αν ο πρόεδρος του κόμματος εξακολουθεί να έχει αυτή την πολωτική και διχαστική στάση που εκφράστηκε εκτός των άλλων και με το ‘βρείτε μου αντίπαλο και πάμε’».

Η ίδια εξάλλου, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους έβαλε ως ορόσημο τις ευρωεκλογές ενώ χαρακτήρισε «διαλυτική τη σημερινή λειτουργία και συμφώνησε με τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «έπεσαν οι μάσκες».

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς ακυρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές – Το «πινγκ πονγκ» ευθυνών και η επόμενη μέρα

«Απολύτως σεβαστή η απόφαση – Δεν απέσυρα ποτέ την πρότασή μου»

Η κα Γεροβασίλη είπε ακόμη πως η απόφαση του συνεδρίου θα γίνει απόλυτα σεβαστή από εκείνη και πρόσθεσε με νόημα, ότι η ίδια δεν απέσυρε ποτέ την πρότασή της

«Το συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα, το προεδρείο επέλεξε και έβαλε πρώτη την πρόταση Σ. Φάμελλου-Ν. Παππά-Γ. Τσίπρα για μη εκλογή νέου προέδρου. Είναι κυρίαρχη η απόφαση παρ’ όλα αυτά, από μένα απολύτως σεβαστή», είπε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη συνομιλώντας με δημοσιογράφους.

«Το συνέδριο ειναι κυρίαρχο σώμα. Πήρε μια απόφαση να ‘καταψηφίσει’ την πρόταση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη», είπε, αναφέροντας ότι υπήρξαν τρεις προτάσεις: Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πάμε σε εκλογές στις 10 Μαρτίου, επί της οποίας εκείνη του απάντησε ότι δεν θα δουλέψει ποτέ ενάντια στο Καταστατικό. Η πρόταση Σ. Φάμελλου-Ν. Παπά-Γ. Τσίπρα. Η δική της πρόταση για εκλογές σε έναν μήνα με βάση το Καταστατικό.

«Γιατί δεν μπήκαν οι άλλες προτάσεις σε ψηφοφορία;»

Η κα Γεροβασίλη είπε ότι δεν απέσυρε ποτέ την υποψηφιότητά της και την πρότασή της πως η αναφορά της «αν θες εκλογές σε 10 ημέρες, κάνε τις μόνος σου να δεις τι θα πάρεις», αποτελούσε σχόλιο επί της πρότασης του κ. Κασσελάκη. «Γιατί δεν μπήκαν οι άλλες προτάσεις σε ψηφοφορία; Γιατί επιλέχθηκε να πάει η πρόταση Φάμελλου πρώτη; Διότι δεν έπρεπε να φανεί ότι καταψηφίζεται η πρόταση του προέδρου», σχολίασε.

«Λευκή επιταγή δεν υπάρχει για κανέναν μας»

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «η μάχη πρέπει να δοθεί συλλογικά, συντεταγμένα, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές, πάμε στις εκλογές με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». «Μόνο που υπάρχει μια προϋπόθεση, ότι δεν θα είναι επιτυχημένη αυτή η πορεία αν ο πρόεδρος του κόμματος εξακολουθεί να έχει αυτή την πολωτική και διχαστική στάση που εκφράστηκε εκτός των άλλων και με το ‘βρείτε μου αντίπαλο και πάμε’». Υπογράμμισε ότι «λευκή επιταγή δεν υπάρχει για κανέναν μας, όλοι κρινόμαστε καθημερινά. Ο καθένας, την ευθύνη του για αυτές τις ευρωεκλογές».

Πώς ακυρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές

Νωρίτερα, μετά από μια θυελλώδη διαδικασία, ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάσθηκε να αποσύρει την πρότασή του για κάλπες στις 10 Μαρτίου, μετά την συμβιβαστική παρέμβαση του Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος ζήτησε να μην γίνουν εκλογές και το Συνέδριο να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του προέδρου.

Στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ανέφεραν πως «το συνέδριο ομόφωνα, ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη στον πρόεδρο κι αποφάνθηκε ξεκάθαρα ότι έχουμε πρόεδρο, δεν χρειάζονται εκλογές και πάμε σε αλλαγές».

Κασσελάκης: «Δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά» – Συμβιβασμός μετά το θρίλερ

«Δεν υπήρξε θετική κατάθεση υποψηφιότητας. Η κυρία Γεροβασίλη δεν μίλησε στο κλείσιμο για κατάθεση υποψηφιότητας της. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυρία Γεροβασίλη δεν ήθελε εκλογές στις 10 Μαρτίου» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στην ουσία αυτό που λένε στενοί συνεργάτες του κ. Κασσελάκη είναι πως «παρείλκε η ψηφοφορία επί της πρότασης του προέδρου από τη στιγμή που η κυρία Γεροβασίλη στη δική της πρόταση είχε ουσιαστικά αποσύρει την υποψηφιότητα της λέγοντας: Κάνε μόνος σου τις εκλογές στις 10 Μαρτίου».

Από την πλευρά τους, στελέχη τα οποία στηρίζουν την κυρία Γεροβασίλη υποστηρίζουν πως «η αντιπρόεδρος της Βουλής δεν είχε αποσύρει την υποψηφιότητα της, αλλά ζητούσε να γίνουν καταστατικά οι εκλογές στις 30 Μαρτίου».

Διεκρινίσεις Ρήγα για την ακύρωση εκλογών

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το πως οδηγηθήκαμε σε ακύρωση των εκλογών προχώρησε ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Πάνος Ρήγας.

«Για να ξεκινήσει οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, θα πρέπει να εγκρίνει το σώμα του συνεδρίου. Η πρόταση Κασσελάκη για εκλογές ήταν πακέτο με ημερομηνία, 10 Μαρτίου» σημείωσε.

Για να προσθέσει ότι: «Ζήτησα διευκρίνιση για την πρόταση Γεροβασίλη, η οποία είπε πως αν είναι να πάμε 10 Μαρτίου να πάει μόνος του. Σαφής η αποδοχή του συνεδρίου να πάμε συντεταγμένα στις ευρωεκλογές».

Τόνισε, δε, πως «η παρέμβαση Κασσελάκη έγινε γιατί είχε αποσύρει την πρόταση της η Γεροβασίλη».

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως «δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της ψηφοφορίας».

Τελικά, μέσα σε αυτό το κλίμα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, με τις ψηφοφορίες και την έγκριση των θέσεων και της πολιτικής απόφασης, καθώς και των Επιτροπών Δεοντολογίας και Οικονομικού Ελέγχου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button