Οικονομία

Ταυτότητα κτηρίου: Πόσο κρίσιμη είναι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Προβλήματα με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση της ιδιοκτησίας τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής κ. Λευτέρη Ποταμιάνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε το πρωί της Τετάρτης 13/3 μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2022 και περιλαμβάνει την σωστή εμβαδομέτρηση του ακινήτου, νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών ή τακτοποίησης εάν υπάρχουν, όλα τα χαρτιά που αφορούν το ακίνητο και την πολεοδομική του υπόσταση.

Ωστόσο, επισήμανε πως λόγω λαθών ή παρατυπιών από τους κατασκευαστές ή τους εργολάβους καταλήγουν να ακυρώνονται πάρα πολλές συναλλαγές.

Όπως αναφέρει: «Παλαιότερα οι κατασκευαστές των κτιρίων ή εργολάβοι που έφτιαχναν τα ακίνητα, ξέφευγαν στα μέτρα».

«Δηλαδή φτιάχνανε ένα ακίνητο 100 τετραγωνικά και πιθανώς τα τετραγωνικά να ήταν 102 ή 103».

Πλέον διαπιστώνεται πως κατά τη διαδικασία πώλησης, «έρχεται ο μηχανικός να κάνει αυτοψία, βλέπει ότι δεν είναι 100 τετραγωνικά όπως λέει η κάτοψη από τα χαρτιά που έχει πάρει από την πολεοδομία και ότι έχει μπει δύο τετραγωνικά μέσα στον άλλον ιδιοκτήτη, και πρέπει αυτός να συμφωνήσει ή να πείσω εγώ που είμαι ιδιοκτήτης τον δίπλα μου, τον γείτονά μου, για να μπορέσουμε να υπογράψουμε τροποποίηση της σύστασης, για να κάνω το συμβόλαιο».

«Εάν όμως ο άλλος δεν θέλει, δεν γίνεται συμβόλαιο».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής κ. Λευτέρη Ποταμιάνο είναι απαραίτητο να γίνει νομοθετική παρέμβαση για μονομερή τροποποίηση της σύστασης της οριζοντίου ιδιοκτησίας, για να λυθεί αυτή η δύσκολη κατάσταση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button