Οικονομία

Ζαββός (HDB) στο CNN Greece: Oι τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτήσουν κυρίως την πράσινη ανάπτυξη

Στον ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στο τι μπορούν να κάνουν οι τράπεζες για να βοηθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναφέθηκε ο Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), Γιώργος Ζαββός, στη συζήτηση που είχε με τον Διευθυντή του CNN Greece, Δημήτρη Πεφάνη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2024. 

«Η πρόκληση της ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο, είναι μια κορυφαία προτεραιότητα και της κυβέρνησης αλλά και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως και των άλλων των τραπεζών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός και πρόσθεσε πως, οι τράπεζες σε αυτή την περίοδο πρέπει να χρηματοδοτήσουν κυρίως τα θέματα που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη, ιδιαίτερα την αύξηση που αφορά την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και τα θέματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Ο νέος ρόλος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συγκεντρώνεται ήδη στα θέματα που αφορούν συγκεκριμένα τεχνολογίες, τις οποίες επηρεάζουν τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά και μεταλλάσσουν όλο το γνωστό τοπίο, το βιομηχανικό και των υπηρεσιών και από την άλλη μεριά θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι κορυφαίας σημασίας γιατί βρισκόμαστε σε ένα ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό».

Το νέο πεδίο του μεγάλου ανταγωνισμού

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο ΔΣ της ΕΑΤ-HDB, «έχουμε ελπίδες στο πεδίο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ανταγωνισμού, αν κάνουμε ορισμένα σωστά πράγματα και αν μάθουμε σωστά τα μαθήματα του παρελθόντος».

Συγκεκριμένα τόνισε πως:

«Η Ευρώπη έχασε πολύτιμο κεφάλαιο, πολύτιμο χρόνο κατά τη διάρκεια της Ευρωζώνης. Σε αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία φάση οξυμένου παγκόσμιου ανταγωνισμού, που όπως βλέπετε οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Κίνα χρηματοδοτούν μαζικά τις επιχειρήσεις τους. Και ειδικά επιχειρήσεις οι οποίες σχετίζονται με τις πράσινες τεχνολογίες. Αυτό είναι το νέο πεδίο του μεγάλου ανταγωνισμού.

Αν λοιπόν η Ευρώπη δεν κατορθώσει να αποκτήσει, -αφενός μεν ένα δημοσιονομικό ισχυρό εργαλείο για αυτό που καλεί ο πρόεδρος Ντράγκι με τις επενδύσεις τουλάχιστον των 500 δις. ευρώ ετησίως, και κυρίως δε μπορέσει να δημιουργήσει πολύ σύντομα την Ευρωπαϊκή Ένωση των κεφαλαιαγορών, τότε βρισκόμαστε πραγματικά σε μία δυσχερή κατάσταση.

Γιατί η Αμερική έχει και τεράστια δυνατότητα να χρηματοδοτήσει σε κολοσσιαία ποσά τις επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά από την άλλη μεριά έχει και τις βαθύτερες κεφαλαιαγορές».

Σημαντική η συνεισφορά της Ελλάδας

«Η Ευρώπη είναι κατακερματισμένη αυτή τη στιγμή στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές» για αυτό όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό και ειδικά την προσεχή εβδομάδα, που οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κεφαλαιαγορών, να λειτουργήσουν πραγματικά αποφασιστικά.

«Και όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα σε αυτό το σημείο έχει να κάνει μια πολύ σημαντική συνεισφορά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί ο κ. Ζαββός, η Ελλάδα χρησιμοποίησε τις κεφαλαιαγορές, αντί τα λεφτά του φορολογούμενου για να λύσει το μεγάλο θέμα των κόκκινων δανείων, μέσω του Ηρακλή, μέσω του μηχανισμού τιτλοποιήσεων.

Αυτή τη στιγμή η ιδέα, η πρόταση, όχι για κόκκινες, αλλά για πράσινες τιτλοποιήσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις μεγάλες μεταβάσεις τις μεγάλες της πράσινης ενέργειας, βρίσκονται στο τραπέζι.

«Η Ευρώπη χρειάζεται να βρει νέους πόρους, αντλώντας από τα λεφτά κυρίως των κεφαλαιαγορών, για να χρηματοδοτήσει πράσινη ανάπτυξη, ενέργεια και κυρίως τα θέματα της άμυνας.

Αν δεν γίνουν αυτά τα πράγματα, τότε βρισκόμαστε σε δυσχερή θέση. Ελπίζω όμως τα πράγματα να πάρουν πολύ πιο αισιόδοξη φορά» κατέληξε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button