O Τραμπ απαιτεί αποζημίωση ενός δισ. δολαρίων από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Αποζημίωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για ζημίες και τόκους ζητά ο Ντόναλντ Τραμπ από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, αντιδρώντας σε δημοσίευμα των New York Times που ανέφερε ότι η κυβέρνησή του σκόπευε να αποσύρει τη σχετική αξίωση.
«Ζητάμε τώρα ένα δισεκατομμύριο δολάρια για ζημιές και δεν θέλουμε να έχουμε πλέον καμιά σχέση στο μέλλον με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ», ανέφερε ο κ. Τραμπ μέσω Truth Social.
Πλήθος προσφυγών
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κατηγορήσει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια της Ivy League ότι προωθούν την «ιδεολογία woke» και δεν προστατεύουν επαρκώς τους εβραίους φοιτητές τους κατά τις διαδηλώσεις υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης. Για τον λόγο αυτό έχει καταθέσει σειρά προσφυγών στη δικαιοσύνη, ζητώντας αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, ο ρεπουμπλικάνος ηγέτης είχε αποφασίσει να αποσύρει την αξίωσή του προς το πανεπιστήμιο, το οποίο θα κατέβαλε 200 εκατομμύρια δολάρια, λόγω της σθεναρής αντίστασης που προέβαλε το ίδρυμα.
Κοντά σε συμφωνία
Τον Σεπτέμβριο, ο κ. Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, με το Χάρβαρντ να καταβάλλει 500 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία νέων επαγγελματικών σχολών. Ωστόσο, χθες βράδυ υποστήριξε ότι η πρόταση του πανεπιστημίου για «επαγγελματική κατάρτιση» απορρίφθηκε ως ανεπαρκής και αναποτελεσματική.
«Επρόκειτο απλούστατα για τρόπο ώστε το Χάρβαρντ να γλιτώσει την καταβολή μεγάλου ποσού, 500 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων, που θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλότερο, με δεδομένες τις σοβαρές και ειδεχθείς παρανομίες» του πρυτανείου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.
Τσουχτερά πρόστιμα σε Κολούμπια και Πενσιλβάνια
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2025, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση κατά του Χάρβαρντ και άλλων πανεπιστημίων της περίβλεπτης Ivy League.
Έχει διακόψει τη χρηματοδότησή τους από το ομοσπονδιακό κράτος, κατηγορώντας τα ότι ανέχονται διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και ότι αποτελούν εστίες προοδευτισμού και αμφισβήτησης.
Το Κολούμπια δέχτηκε να πληρώσει 200 εκατ. δολάρια το καλοκαίρι κι υποσχέθηκε να τηρήσει κανόνες που του απαγορεύουν να παίρνει υπόψη την εθνική καταγωγή στις εγγραφές και στις προσλήψεις.
Το πανεπιστήμιο στην Πενσιλβάνια, που ανήκει επίσης στην Ivy League, υποχώρησε ακόμη στις πιέσεις ανακοινώνοντας πως θα απαγορεύσει στις διεμφυλικές να συμμετέχουν σε γυναικεία αθλήματα.





