Οικονομία

Golden Visa: Ντόμινο αλλαγών στην κτηματαγορά θα φέρει η αύξηση στα όρια επένδυσης

Επανάληψη του περσινού σκηνικού αναμένεται να προκαλέσουν οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτηση του στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» από το βήμα της βουλής, όταν επιβεβαίωσε πως υπάρχουν συζητήσεις σε εξέλιξη, για την αύξηση του ορίου επενδύσεων ξένων πολιτών στο πλαίσιο του προγράμματος «Golden Visa», ακόμα και στα 800.000 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τα σενάρια για μια επικείμενη αλλαγή στο καθεστώς αναμένεται να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων, με «έκρηξη» αυξήσεων στις τιμές των ακινήτων που τίθενται προς πώληση και αλλαγές στο μίγμα των προσφερόμενων επιλογών ανάλογα με το μέγεθος και την περιοχή τους.

Κάτι αντίστοιχο παρατηρήθηκε στην κτηματαγορά και το 2022, με την προαναγγελία της αύξησης του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού επένδυσης για αγορά ακινήτου από τα 250.000 ευρώ, στα 500.000 ευρώ, για τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, οι άνθρωποι του χώρου εκτιμούν πως οι – δυνητικά – νέες αυξήσεις στις τιμές δεν αποκλείεται να «μοιράσουν» τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, σε εγχώριους και ξένους, ανάλογα με τις περιοχές εφαρμογής του νέου μέτρου, ενώ μένει να φανεί πώς θα λειτουργήσει το μέτρο στην περίπτωση μιας καθολικής εφαρμογής.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πωλήσεις διαμερισμάτων ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ στον Πειραιά με αποκλειστικό σκοπό την απόκτηση golden visa έχουν αυξηθεί κατά 25%, στο διάστημα 2022 – 2023, καταγράφοντας κατακόρυφη αύξηση. Ενώ το ενδιαφέρον τον ξέρων επενδυτών για τα «ακριβότερα» νότια προάστια της Αττικής μειώθηκε κατά 11,6%. Παρότι στην αρχή του προγράμματος, οι παραθαλάσσιες περιοχές της περιφέρειας βρισκόταν στην κορυφή των προτιμήσεων.

Κρίνοντας από τις σημερικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, το βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση του ορίου επενδύσεων για όλες εκείνες τις περιοχές που δέχονται πίεση στην τιμή της αύξηση των ενοικίων, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί το διαθέσιμο απόθεμα ακινήτων προς αγορά από ενδιαφερόμενους Έλληνες, τόσο σε αστικά κέντρα, όσο και σε νησιά.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός νωρίτερα «η Golden Visa αφορά επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας που δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα που μισθώνει κάποιος» και τόνισε πως δεν είναι η Χρυσή Βίζα ο λόγος που αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων, τονίζοντας πως «μόνο 7% των αγορών αφορούσε Golden Visa».

Τέλος, παραμένει το σενάριο να διατηρηθεί το χαμηλότερο όριο των 250.000 ευρώ στις περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση, όπως γίνεται στη Πορτογαλία, ώστε πράγματι να δημιουργηθεί νέα ζήτηση και να αυξηθούν οι επενδύσεις σε περιοχές που δεν έχουν έντονο στίγμα στον «χάρτη» της κτηματογοράς.

Έσοδα 2,6 δισ. ευρώ στην τριετία για το δημόσιο

Έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ έφερε την τελευταία τριετία στην Ελλάδα η αγορά ακινήτων με το πρόγραμμα Golden Visa, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, έχουν εγκριθεί περίπου 15.000 αιτήσεις και περί τους 31.000 ξένους επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους έλαβαν άδειες παραμονής και απέκτησαν το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς.

Σε σύνολο 14.875 αιτημάτων την τελευταία τριετία ( 2021-2023), οι 8.404 αιτήσεις για αγορά ακινήτων με Golden Visa, ή το 56%, έχουν γίνει από Κινέζους.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Τούρκοι με 1.432 αιτήσεις ή περίπου 10% και την τρίτη οι Λιβανέζοι με 775 αιτήσεις.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button