Πολιτική

Kόλπος του Άντεν: Πώς η φρεγάτα «Ύδρα» κατέρριψε UAV – Το χρονικό της εμπλοκής

Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (25/4) στον Κόλπο του Άντεν, η φρεγάτα Ύδρα στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε. Αυτή είναι η δεύτερη εμπλοκή της φρεγάτας « ΥΔΡΑ» στο πλαίσιο της αποστολής «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Το χρονικό της επίθεσης άρχισε να ξετυλίγεται πριν τις 4:00 τα ξημερώματα με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα να πραγματοποιείται το «κλείδωμα» και η κατάρριψη των στόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες , το ραντάρ αέρος της ελληνικής φρεγάτας είχε εντοπίσει κίνηση, συνολικά, 8 μη επανδρωμένων αεροσκαφών από απόσταση περίπου 8-10 ναυτικών μιλίων σε μία νύχτα με έντονη δραστηριότητα από τους Χούθι της Υεμένης .

Αμέσως το πλήρωμα κινητοποιήθηκε . Τα 2 από τα 8 UAV’S είχαν την πιο απειλητική πορεία . Τότε ο κυβερνήτης της φρεγάτας « Ύδρα » δίνει την εντολή για κατάρριψη της μη επανδρωμένης εναέριας απειλής στον κόλπο του Άντεν κάνοντας χρήση του πρωραίου πυροβόλου των 5 ιντσών που διαθέτει για να προστατέψει το εμπορικό πλοίο. Το ένα καταρρίφθηκε ενώ το 2ο άλλαξε την πορεία του .

Το εμπορικό πλοίο λίγο αργότερα παραδόθηκε από την ελληνική φρεγάτα, στο έτερο πλοίο της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ, το ιταλικό αντιτορπιλικό «Κάϊο Ντουϊλιο» με σκοπό να να συνεχίσει τον πλού προς το στενό της Ερυθράς θάλασσας.
Η ελληνική φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Είναι η δεύτερη εμπλοκή της φρεγάτας «ΥΔΡΑΣ»

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας για την προστασία εμπορικού πλοίου ήταν στις 13 Μαρτίου, οπότε πάλι είχε βάλει με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών , τα οποία τότε είχαν απομακρυνθεί.

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» απέπλευσε από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 26 Φεβρουαρίου, μετά την έγκριση του ΚΥΣΕΑ. Στις 3 Μαρτίου 2024 αναπτύχθηκε στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας για την Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES) με στόχο να προστατεύει τη ναυτιλία από επιθέσεις στη θάλασσα ή στον αέρα από τους Χούθι της Υεμένης .

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης προβλέπει όλα τα πλοία της Ευρωπαϊκής αποστολής «ΑΣΠΙΔΕΣ» να κινούνται σε κοντινές αποστάσεις ώστε να αλληλοϋποστηρίζονται με τα οπλικά τους συστήματα και τους ηλεκτρονικούς τους αισθητήρες και ραντάρ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button