Κυρανάκης: «Ο Λυμπερόπουλος δεν θέλει λύση – Η υποχρέωση μηδενικών ρύπων αφορά λιγότερο από το 1%»

Πυρά κατά των οδηγών ταξί για την απόφασή τους να κατέβουν σε κινητοποιήσεις εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης υποστηρίζοντας ότι η υποχρέωση για μηδενικών ρύπων αφορά λιγότερο από το 1% του κλάδου ενώ έκανε λόγο για παραπληροφόρηση από την ηγεσία του ΣΑΤΑ.
Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2021 και προβλέπει ότι από το 2026 κάθε νέο ταξί που τίθεται σε κυκλοφορία θα πρέπει να είναι μηδενικών ρύπων εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο αφορά σήμερα λιγότερους από 270 ιδιοκτήτες ταξί σε σύνολο 29.000, καθώς η πλειονότητα είχε ήδη τη δυνατότητα τα προηγούμενα χρόνια να εξασφαλίσει πολυετή παράταση ισχύος της άδειας.
Ο ίδιος στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα φέρει εξαιρέσεις για οδηγούς άνω των 62 ετών, ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την υποχρέωση αλλαγής οχήματος στο τέλος της επαγγελματικής τους διαδρομής.
Για παραπληροφόρηση κατηγορεί την ηγεσία του ΣΑΤΑ
Αναφερόμενος προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΑΤΑ, Θύμιο Λυμπερόπουλο, υπογράμμισε ότι «λέει ψέματα και παραπληροφορεί» όταν κάνει λόγο για βίαιη αλλαγή.
Ο κ. Κυρανάκης κατηγόρησε ευθέως τον κ. Λυμπερόπουλο ότι «δεν επιθυμεί λύση, θέλει να κάνει φασαρία, να έχει πολιτική ύπαρξη και να υπάρχει στη δημοσιότητα και ότι χρησιμοποιεί τις απεργίες για λόγους προσωπικής και πολιτικής προβολής».
Τι θα γίνει με τις λεωφορειολωρίδες
Αναφερόμενος στη χρήση των λεωφορειολωρίδων, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το ισχύον καθεστώς, επισημαίνοντας ότι ήδη επιτρέπεται η είσοδος ταξί αποκλειστικά για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών, ενώ προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας των δημόσιων συγκοινωνιών.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πολλές προτάσεις των οδηγών έχουν ήδη υιοθετηθεί και θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο.





