Οικονομία

Mastercard: στα 62 δισ. ευρώ έφθασαν οι συναλλαγές με κάρτα το 2023

Στα 62 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των συναλλαγών με κάρτες που πραγματοποιήθηκαν το 2023 στη χώρα μας, παρουσιάζοντας αύξηση 15%. Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και το 2024 με το ποσοστό αύξησης να ανέρχεται στο 14% και η συνολική αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 70 δισ. ευρώ.

Αυτό ανέφερε χθες, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο Παναγιώτης Πολύδωρος, γενικός διευθυντής της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο ανάπτυξης παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός της αύξησης, ο οποίος μεσοσταθμικά τα τελευταία χρόνια είναι στο στο 25%, δείχνει να παρουσιάζει μία επιβράδυνση.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τον συνδυασμό των εκτιμήσεων του ΙΟΒΕ αλλά και τις προβλέψεις της Mastercard και ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η μέση αξία της συναλλαγής βαίνει μειούμενη, ενδεικτικό της εξοικείωσης καταναλωτών και εμπόρων με τα ψηφιακά μέσα πληρωμών στην καθημερινότητά τους, όπως επεσήμανε ο κ. Πολύδωρος. Συγκεκριμένα, το 2023 η μέση αξία της συναλλαγής εκτιμάται πως διαμορφώθηκε στα 28 ευρώ από 29 ευρώ το 2022, ενώ τη φετινή χρονιά αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στα 27 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση ψηφιακών πορτοφολιών, σύμφωνα με στοιχεία της Mastercard, η διείσδυσή τους στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 20% του όγκου συναλλαγών με κάρτα. Τέλος, στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, υπογραμμίστηκε ότι η δυναμική παρουσιάζει αυξητική τάση, αποτελώντας το 27% του συνόλου των συναλλαγών με κάρτα. Επίσης, αυξητικές τάσεις και στον τομέα του τουρισμού όπου παρατηρείται αύξηση των συναλλαγών με κάρτες από τουρίστες, τόσο για πληρωμές σε φυσικά σημεία όσο και online.

Σύμφωνα με τον κ. Πολύδωρο, η εκτιμώμενη περαιτέρω αύξηση αναμένεται για μία σειρά από λόγους όπως είναι το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον που οδηγεί σε αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης αλλά και σε μέτρα όπως είναι η παροχή τακτικών επιδομάτων μέσω προπληρωμένων καρτών αλλά, φυσικά, και η επέκταση της υποχρεωτικότητας της αποδοχής καρτών. Όσον αφορά στο τελευταίο σκέλος, ο κ. Πολύδωρος ανέφερε ότι η Mastercard σχεδιάζει μία σειρά από κινήσεις προκειμένου να ενθαρρύνει κατηγορίες επαγγελματιών, όπως είναι οι οδηγοί ταξί, να είναι περισσότερο θετικοί απέναντι στη χρήση καρτών. Οι κινήσεις αυτές, οι οποίες είναι σε φάση σχεδιασμού και αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο α’ εξάμηνο, ενδέχεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις για την απόκτηση τερματικού αποδοχής συναλλαγών με κάρτες (POS) ή μηδενικό κόστος προμήθειας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τα πλάνα της Mastercard

Ο κ. Πολύδωρος αναφέρθηκε στις κινήσεις και τα πλάνα της Mastercard για την ελληνική αγορά. Για το 2024, βασική προτεραιότητα παραμένει η αναβάθμιση της εμπειρίας πληρωμών, τόσο για καταναλωτές, όσο και για επιχειρήσεις, μέσα από νέες ψηφιακές λύσεις που αφορούν το online περιβάλλον. Παράλληλα, μέσα από μία σειρά συνεργασιών με εμπόρους και συνεργάτες της, η Mastercard έχει στόχο να αναβαθμίσει την κάρτα από ένα συναλλακτικό μέσο, σε «διαβατήριο» σε ένα κόσμο προνομίων, προσφέροντάς στους κατόχους καρτών Mastercard πρόσθετες ευκαιρίες και αποκλειστικά οφέλη.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίστηκε ο ρόλος της Mastercard ως καταλύτης καινοτομίας στο ευρύ οικοσύστημα των πληρωμών, καθώς μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με μέλη του οικοσυστήματος, εμπόρους και συνεργάτες, προάγονται εργαλεία και λύσεις, που μπορούν να ωφελήσουν καταναλωτές, εμπόρους και οργανισμούς. Παράλληλα, έμφαση δόθηκε και στην προσήλωση της Mastercard στην περαιτέρω ενίσχυση της καινοτομίας, μέσα από τη δημιουργία λύσεων και εφαρμογών που αφορούν στην υποστήριξη και στη βελτιστοποίηση της διαδικασίας των εταιρικών πληρωμών.

Σε ό,τι αφορά στο 2023, ο κ. Πολύδωρος αναφέρθηκε εκτενώς στις σημαντικές εξελίξεις για το οικοσύστημα των πληρωμών συνολικά, αλλά και ειδικότερα για τη Mastercard. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η αγορά πληρωμών βίωσε μία σειρά από καθοριστικές αλλαγές που αναδιαμόρφωσαν το ευρύτερο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο της Mastercard στις εξελίξεις αυτές. Ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου αυτού περιβάλλοντος αποτελεί η διευκόλυνση της πρόσβασης στις «αναβαλλόμενες» πληρωμές, είτε μέσα από τις λύσεις Buy Now Pay Later εταιρειών fintech, είτε μέσω της δημιουργίας νέων και καινοτόμων προϊόντων. Παράλληλα, αναφορά έγινε και στο νέο τοπίο στον τομέα της εκκαθάρισης πληρωμών, μέσα από επενδύσεις και συμπράξεις παγκόσμιων εταιρειών κολοσσών με Ελληνικές τράπεζες. Αναφορά έγινε και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με τη Mastercard να επικεντρώνεται τόσο στην ανάπτυξη λύσεων και εργαλείων, όσο και σε σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτή με την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία επικεντρώνεται στην ανίχνευση περιστατικών ξεπλύματος μαύρου χρήματος μέσω κρυπτονομισμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Πολύδωρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εστίαση της Mastercard στη βιωσιμότητα, η οποία το 2023 επικεντρώθηκε σε πέντε τομείς: στη συνδρομή της εταιρείας στην επισιτιστική ανασφάλεια, στην υποστήριξη της γυναικείας ενδυνάμωσης, στην προώθηση του οικονομικού αλφαβητισμού στη χώρα μας, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και στην ενίσχυση του βιώσιμου τουρισμού. Αναφορικά με τον τουρισμό, τονίστηκε η σημασία του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα η Mastercard με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), ενώ επισημάνθηκε το ενδιαφέρον της εταιρείας για συνεργασίες με το ευρύτερο οικοσύστημα, με στόχο την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button