Οικονομία

Πώς τα funds και τα family offices αλλάζουν τις ισορροπίες στην αγορά της πληροφορικής

Το πέρας των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι το ενδιαφέρον για τις εταιρείες πληροφορικής θα υποχωρούσε, όμως, η εικόνα δείχνει αρκετά διαφορετική τους τελευταίους μήνες με τις επενδύσεις να ανακοινώνονται η μία μετά την άλλη, δημιουργώντας ένα νέο τοπίο στην εγχώρια αγορά.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η χθεσινή ανακοίνωση ότι η EOS Capital Partners, μέσω του επενδυτικού της ταμείου EOS Hellenic Renaissance Fund II, και το Latsco Family Office αποκτούν από κοινού το 30% της Nova ICT. Το ποσοστό αυτό προέρχεται από το 50% που απέκτησε μόλις προχθές η Ireon Technologies Limited, θυγατρική της Motor Oil. Πωλητής αυτού του 50% ήταν η Nova και το τίμημα για το 50% ανήλθε στα 60,5 εκατ. ευρώ, αποτιμώντας τη Nova ICT στα 121 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο 50% της Nova ICT ανήκει στην Pinston Holdings που ελέγχεται από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία επεκτείνει διαρκώς τη θέση της στην αγορά πληροφορικής αποτελώντας εκ των βασικών μετόχων της εισηγμένης Real Consulting. Η τελευταία βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες στο επίκεντρο μίας εκ των πλέον ενδιαφερόντων κινήσεων όταν προχώρησε σε συγχώνευση με την OTS και προχωρώντας σε πλήρη αναδιάρθρωση της μετοχικής σύνθεσης της, στην οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Motor Oil αλλά και επιχειρηματίες όπως ο Νίκος Βαρδινογιάννης, η οικογένεια Μαρινάκη και η οικογένεια Κόκκαλη.

Πέραν των οικογενειακών επενδυτικών γραφείων, η ελληνική αγορά πληροφορικής συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον funds. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η προ εβδομάδων απόκτηση από το Diorama Investments II RAIF της DECA Investments του 40% της εισηγμένης Dotsoft. Μία κίνηση που προκάλεσε αρκετή αίσθηση.

Σημειωτέον πως η EOS Capital Partners έχει πραγματοποιήσει και άλλες επενδύσεις σε εταιρείες ψηφιακών τεχνολογιών όπως είναι η Obrela Security Industries και η Αρχειοθήκη αλλά το EFA Group, στο οποίο έχει συμμετοχή πλέον και η Motor Oil. Στην Obrela έχει επενδύσει και το Latsco Family Office, το οποίο είναι αρκετά ενεργό στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών έχοντας επενδύσει σε εταιρείες όπως η Qualco και η Neuropublic.

Στις παραπάνω κινήσεις των εγχώριων funds θα πρέπει να προσθέσει κανείς και κινήσεις όπως αυτή του αμερικανικού General Atlantic που ελέγχει το 37% της Epsilon Net. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουμε δει και άλλες κινήσεις όπως η απόκτηση του 32% της QnR από την εφοπλιστική οικογένεια Καραγιώργη.

Νέες ισορροπίες

Η είσοδος όλων αυτών των νέων «παικτών» δημιουργεί νέα δεδομένα στην επόμενη φάση της εγχώριας αγοράς πληροφορικής. Το Ταμείο Ανάκαμψης ολοκληρώνεται μεν, αλλά πολλές εταιρείες ποντάρουν στο επερχόμενο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης που αναμένεται να περιλαμβάνει αρκετά έργα που αφορούν την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών του Δημοσίου αλλά και τομείς όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, για την οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Σημειωτέον πως είναι αρκετά έντονη η φημολογία σχετικά με μεγάλες εταιρείες του χώρου, οι οποίες φέρονται να αποτελούν στόχο εξαγορών από ομίλους εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων με τις αποτιμήσεις να κινούνται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι η Nova ICT ήταν από τις εταιρείες που ανέλαβε σημαντικά έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι η Vodafone Ελλάδος φέρεται να βρίσκεται σε επαφές για την απόκτηση ελληνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο των έργων πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT).

Η κινητικότητα που υπάρχει είναι εμφανής και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τις εταιρείες πληροφορικής να κινούνται -στη συντριπτική πλειοψηφία τους- ανοδικά, ενώ η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει είναι πως ναι μεν οι «χρυσές» εποχές του Ταμείου Ανάκαμψης πέρασαν μεν, αλλά υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker