Οικονομία

ΣΕΚΤ: Ανυπόστατες οι φήμες περί κατάργησης των ταμειακών φορολογικών συστημάτων

Έτοιμος να προχωρήσει ακόμη και στη λήψη νομικών μέτρων κατά όσων διαδίδουν ότι επίκειται η κατάργηση των φορολογικών ταμειακών συστημάτων δηλώνει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων και Κατασκευαστών Ταμειακών Συστημάτων (ΣΕΚΤ).

Όπως ανέφεραν χθες κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, τα μέλη του προεδρείου του ΣΕΚΤ, το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνεται «η διάδοση παραπλανητικών και εντελώς ανυπόστατων φημών, υπό το πρόσχημα της ενημέρωσης, περί δήθεν κατάργησης των φορολογικών ταμειακών συστημάτων και αντικατάστασής τους από υπηρεσίες παρόχου ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων (Υ.ΠΑ.Η.Ε.Σ.), υπό τον αναληθή ισχυρισμό ότι αυτά δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις πρόσφατες απαιτήσεις των φορολογικών αρχών».

Σύμφωνα με το ΣΕΚΤ, οι φήμες αυτές διακινούνται είτε με τη μορφή επιστολών και emails είτε μέσω videos στο YouTube με τους αποστολείς ή τους δημιουργούς να είναι κυρίως μικρότερου μεγέθους πάροχοι ή συνεργάτες μεγαλύτερων σχημάτων που προσπαθούν να πείσουν επιχειρήσεις που έχουν ταμειακές μηχανές να τις εγκαταλείψουν.

«Είμαστε υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα των εκπροσώπων του ΣΕΚΤ, οι οποίοι επεσήμαναν ότι όλες οι προτάσεις έχουν τα πλεονεκτήματα όπως και τα μειονεκτήματα τους και η τελική επιλογή εξαρτάται και από τις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΚΤ, ο οποίος αριθμεί 18 μέλη, κυρίως εισαγωγείς αλλά και κατασκευαστές ταμειακών συστημάτων, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 250-270 χιλιάδες ταμειακές μηχανές σε λειτουργία. Με δεδομένο ότι κατ’ εκτίμηση αλλάζουν περίπου 50.000 συστήματα κάθε χρόνο, πρόκειται για μία αγορά με αξία της τάξεως των 15-18 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τον ΣΕΚΤ, δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης των ταμειακών μηχανών, επισημαίνοντας ότι οι φορολογικές αρχές μέσω πρόσφατων αποφάσεών τους, επιδιώκουν την περαιτέρω αξιοποίηση των φορολογικών ταμειακών συστημάτων και την αναβάθμιση του ρόλου τους στον κλάδο των επιχειρήσεων λιανικής.

Όπως αναφέρθηκε, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ επιβλήθηκε πρόσφατα η αναβάθμιση των τεχνικών προδιαγραφών των φορολογικών ταμειακών συστημάτων με αποτέλεσμα όλα τα συστήματα που διατίθενται στην αγορά εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο να ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογίες τόσο ως προς τις λειτουργικές τους δυνατότητες όσο και ως προς το επίπεδο ασφάλειας που παρέχουν.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές Β’ κύκλος» του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διάθεση voucher αξίας 380 ευρώ, με σκοπό την παρότρυνση των επιχειρήσεων για την προμήθεια νέων φορολογικών συστημάτων.

Επιπλέον, όπως ανέφεραν τα μέλη του ΣΕΚΤ, το προηγούμενο διάστημα ανατέθηκε από τη φορολογική διοίκηση σε μεγάλη ελληνική εταιρεία τεχνολογίας η ανάπτυξη ενός νέου και εξελιγμένου πληροφοριακού συστήματος (ESEND), με το οποίο θα συνδέονται όλα τα φορολογικά ταμειακά συστήματα και θα αποστέλλουν κάθε εκδιδόμενη απόδειξη σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις – μέλη του συνδέσμου είναι ταυτόχρονα και πάροχοι ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων, ενώ όπως επισημάνθηκε αρκετές δορές τα νέων προδιαγραφών φορολογικά ταμειακά συστήματα έχουν την ικανότητα να καλύψουν πλήρως τις σύγχρονες απαιτήσεις των φορολογικών αρχών, όπως ηλεκτρονική τιμολόγηση, ψηφιακό δελτίο διακίνησης και ψηφιακό πελατολόγιο, όπου αυτά απαιτούνται από μια μικρομεσαία επιχείρηση λιανικής.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker