Κόσμος

Χιλή: Νεκρός o πρώην πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα κατά τη συντριβή ελικοπτέρου

Τραγικό θάνατο βρήκε ο πρώην πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη σήμερα στην κοινότητα Λάγο Ράνκο στην περιφέρεια Λος Ρίος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο τη χιλιανή εφημερίδα La Tercera.

Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα διετέλεσε πρόεδρος της Χιλής από το 2010 έως το 2014 και από το 2018 έως το 2022. Ηταν μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Ανανέωση (RN) που ανήκει στον Συνασπισμό για την Αλλαγή.

Γεννήθηκε στο Σαντιάγο την 1η Δεκεμβρίου του 1949 και ο πατέρας του ήταν πρεσβευτής στο Βέλγιο και στα Ηνωμένα Έθνη. Έχασε τη ζωή του σήμερα, 6/2, σε ηλικία 74 ετών.

Ένα από τα αδέρφια του υπηρέτησε ως υπουργός εργασίας επί καθεστώτος Αουγούστο Πινοσέτ. Ο Πινιέρα είχε δηλώσει ότι είχε ψηφίσει αρνητικά στο δημοψήφισμα του 1988 για τον Πινοτσέτ.

Την επόμενη χρονιά τέθηκε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ερνάν Μπούτσι, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως υπουργός οικονομικών επί Πινοτσέτ.

Εμπλοκή στα Pandora Papers

Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολεμικής στη Χιλή μετά τις αποκαλύψεις της έρευνας που διεξήγαγε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Στη διεθνή έρευνα που ονομάστηκε Pandora Papers συμμετείχαν κάπου εξακόσιοι δημοσιογράφοι –μέλη της Κοινοπραξίας–, που μελέτησαν 11,9 εκατομμύρια έγγραφα 14 εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η έρευνα αποκάλυψε μεταξύ άλλων την ύπαρξη 29.000 υπεράκτιων εταιρειών που χρησιμοποιούνται κυρίως για φοροδιαφυγή.

Η πτυχή της για τη Χιλή αποκάλυψε την πώληση, το 2010, της μεταλλευτικής εταιρείας Dominga μέσω επιχείρησης που ανήκει στα παιδιά του αρχηγού του κράτους, έναντι 152 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεγάλο μέρος της συναλλαγής διεκπεραιώθηκε στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, κατά την έρευνα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button