Ελλάδα

Άγιοι Ανάργυροι: Μάστιγα η ενδοοικογενειακή βία – Τα εγκληματικά λάθη και τα διορθωτικά μέτρα

Τα εγκληματικά λάθη των αστυνομικών οδήγησαν στην άμεση λήψη μέτρων και στην εφαρμογή νέων οδηγίων για τη διαχείριση από τους αστυνομικούς των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, η οποία αναδεικνύεται σε μάστιγα καθώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

Μόνο μέσα στο 2023 σχηματίστηκαν 13.000 δικογραφίες για ενδοοικογενειακή βία με 12.5000 κατηγορούμενους, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία καταγράφονται 40 καταγγελίες κάθε ημέρα.

Οι αριθμοί δείχνουν την ραγδαία αύξηση καταγγελιών και περιστατικών με αμέτρητες γυναίκες να απευθύνονται στα γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε καθημερινή βάση.

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα μέτρα αναμένονται από την κυβέρνηση μετά το σχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ζητήματα που τέθηκε, είναι το πού θα μπορούσε να οδηγηθεί ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας, κατά τις νυχτερινές ώρες όταν αρκετές δομές είναι κλειστές την ώρα εκείνη ή δε λειτουργούν καν. Ένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν είναι να γίνεται έρευνα για διαθέσιμα δωμάτια ξενοδοχείων με το κόστος διαμονής να καλύπτεται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο μικροσκόπιο το κινητό τηλέφωνο της 28χρονης

Στην υπόθεση δολοφονίας της 28χρονης οι Αρχές, εξετάζουν το κινητό τηλέφωνο του θύματος, καθώς εκτιμούν πως ο 39χρονος παρακολουθούσε το τηλέφωνο και γνώριζε κάθε κίνησή της.

Σύμφωνα με τον Alpha η 28χρονη λίγο πριν τη δολοφονία της είχε εκμυστηρευτεί στη μητέρα της ότι ο δράστης την παρακολουθούσε μέσω του κινητού της γι΄αυτό και γνώριζε ότι εκείνο το βράδυ βρισκόταν έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το βράδυ της δολοφονίας, ταξίδεψε από την Άρτα στην Αθήνα για να σκοτώσει την 28χρονη Κυριακή.

Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας – Ο δράστης συνελήφθη δύο φορές μέσα στην ίδια μέρα

Άλλη μία περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε το Σάββατο (6/4) στην Αρκαδία, όπου συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε) Αρκαδίας, 53χρονος, σε βάρος του οποίου είχε σχηματιστεί δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, χθες το Αστυνομικό Τμήμα Γορτυνίας ενημερώθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων, για την αναζήτηση και σύλληψη 53χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου είχε σχηματιστεί δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας κατά της πρώην συντρόφου του.

Συγκεκριμένα, η παθούσα κατήγγειλε ότι χθες επρόκειτο να μεταβεί σε τοπική κοινότητα του Δήμου Γορτυνίας, προκειμένου να διαμείνει για λίγες ημέρες, δεχόμενη όμως απειλές από τον 53χρονο ότι θα ταξιδέψει οδικώς από την Αθήνα προκειμένου να τη βρει, προκαλώντας της τρόμο και ανησυχία.

‘Αμεσα από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αρκαδίας αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις σε κομβικά σημεία, προκειμένου αυτός να εντοπιστεί και να συλληφθεί, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την καταγγέλλουσα και της συστήθηκε να μην μεταβεί στον αρχικό προορισμό της αλλά σε άλλο, όπου και εδρεύει το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα Γορτυνίας, για την ασφάλειας της.

Με μέριμνα του Αστυνομικού Τμήματος Γορτυνίας εξασφαλίστηκε χώρος διαμονής της, όπου και διέμεινε προσωρινά, ενώ χθες το βράδυ ο 53χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Αρκαδίας. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Τα τέσσερα μέτρα της κυβέρνησης για την ενδοοικογενειακή βία

Σε διαδικτυακή σύσκεψη με περίπου 3.000 αστυνομικούς είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με θέμα την ενδοοικογενειακή βία, μετά τον απόηχο της στυγερής δολοφονίας έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων. Τονίζεται πως κύριο μέλημα είναι η προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, η καλύτερη διαχείριση αυτών των περιστατικών και η αναζήτηση των υποψήφιων δραστών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΛ.ΑΣ. θα προχωρήσει στις εξής ενέργειες για την αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

-Μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο

-Επέκταση του Panic Button σε όλη τη χώρα

-Κεντρική παρακολούθηση καταγγελιών – περιστατικών

-Εβδομαδιαίος απολογισμός

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ.: «Το περιπολικό είναι και ταξί όταν χρειάζεται»

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, μίλησε στον ΑΝΤ1 σχετικά με τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους και τα λάθη των αστυνομικών που οδήγησαν στην τραγωδία.

Για την φράση του τηλεφωνητή στην άτυχη 28χρονη ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί», την οποία στιγμάτισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Συνέδριο της ΝΔ, η Κωνσταντία Δημογλίδου τόνισε ότι «το περιπολικό είναι και ταξί όταν χρειάζεται βοήθεια κάποιος. Εδώ μαζί λέγαμε για τον αστυνομικό που έβαλε στο περιπολικό ένα παιδί που ήταν ουσιαστικά νεκρό και το μετέφερε στο νοσοκομείο και το κράτησε στην ζωή. Το περιπολικό γίνεται οποιοδήποτε όχημα όταν πολίτες χρειάζονται βοήθεια», τόνισε.

Ο πατέρας της άτυχης Κυριακής έχει καταγγείλει ότι ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε από την Αστυνομία για τον χαμό της κόρης του έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων και πως την επόμενη της δολοφονίας που πήγε στο Τμήμα με τα ρούχα της δουλειάς, αμέσως μόλις έμαθε τι είχε συμβεί, δεν τον άφησαν καν να μπει στο Αστυνομικό Τμήμα και να συναντήσει τον αξιωματικό υπηρεσίας για να του επιβεβαιώσει ότι όντως ήταν η κόρη του το θύμα της επίθεσης λίγα μέτρα από την σκοπιά του Αστυνομικού Τμήματος.

Απαντώντας, η κα Δημογλίδου είπε ότι «έχει επικοινωνήσει με τον πατέρα η Αστυνομία, γιατί ήταν δύσκολο να βρούμε στοιχεία της μητέρας. Ο ίδιος ο επικεφαλής της ΓΑΔΑ του τηλεφώνησε και εξέφρασε την λύπη του ίδιου και την λύπη όλου του Σώματος. Είναι τραγικό για εμάς να βλέπουμε μια κοπέλα δολοφονημένη έξω από την σκοπιά αστυνομικού τμήματος».

«Ήταν δύσκολο να βρούμε στοιχεία επικοινωνίας. Ο φίλος της που συνόδευε το θύμα, δεν μπορούσε να μας δώσει στοιχεία για τους γονείς της κοπέλας. Βρήκαμε στοιχεία του πατέρα την άλλη ημέρα το πρωί», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Δεν πρέπει να βάζουμε όλους τους αστυνομικούς στο ίδιο τσουβάλι»

Όπως προσέθεσε, κανείς δεν έδιωξε τον πατέρα από το συγκεκριμένο Αστυνομικό Τμήμα, αλλά τον παρέπεμψαν σε άλλη υπηρεσία, καθώς την προανάκριση για την δολοφονία την ανέλαβε άλλη υπηρεσία και όχι το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων.

Συνέχισε λέγοντας «Είναι κατανοητός και ο θυμός και η αγανάκτηση σε αυτήν την περίπτωση και από τους γονείς και από τους οικείους της. Δεν είμαι εδώ για να δικαιολογήσω τους αστυνομικούς, αλλά δεν πρέπει να βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button