Οικονομία

Οι αλλαγές στην αγορά Πληροφορικής που φέρνουν οι νέες συμφωνίες

Σε χρονιά σημαντικών αλλαγών για την εγχώρια αγορά πληροφορικής εξελίσσεται το 2024 με μεγάλες συμφωνίες να έχουν ήδη ανακοινωθεί και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίκεινται αρκετές ακόμη εξαγορές στον κλάδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μέχρι τώρα συμφωνίες έχουν «εμπλακεί» δύο από τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού (Epsilon Net, Entersoft), οι οποίες, αφού αξιοποίησαν το Χρηματιστήριο Αθηνών για να συγκεντρώσουν κεφάλαια και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους, τώρα «αποχωρούν», δημιουργώντας νέα δεδομένα.

Η πιο πρόσφατη ανακοινωθείσα κίνηση αφορά την επικείμενη είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της Epsilon Net, της μεγαλύτερης -αυτή τη στιγμή- εταιρείας επιχειρηματικού λογισμικού της χώρας, της General Atlantic, ενός μεγάλου επενδυτικού fund από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση στην Ελλάδα της General Atlantic, η οποία έχει υπό τη διαχείριση της συνολικά κεφάλαια ύψους άνω των 84 δισ. ευρώ.

Η General Atlantic κινείται από κοινού με τον βασικό μέτοχο (55,42%) της Epsilon Net, Γιάννη Μίχο αλλά και την Εθνική Τράπεζα που ελέγχει το 7,5%, με στόχο να αποκτήσει το υπόλοιπο 37,08% της εισηγμένης, η οποία, προφανώς, θα «αποχωρήσει» από το ΧΑ. Με δεδομένο ότι η τιμή ανά μετοχή που προτείνεται είναι 12 ευρώ, αναμένεται να γίνει αποδεκτή από τους υπόλοιπους μετόχους μέσα στους επόμενους μήνες.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι, όμως, ότι η αποτίμηση -με βάση τη δημόσια προσφορά- ανέρχεται στα 650,4 εκατ. ευρώ με την General Atlantic να ετοιμάζεται να δώσει πάνω από 220 εκατ. ευρώ. Μία αποτίμηση που όταν η Epsilon Net έκανε το βήμα της μετάταξης στην Κύρια Αγορά του Χ.Α πριν από περίπου 4 χρόνια, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που περίμεναν ότι θα φθάσει.

Αντίστοιχα υψηλή ήταν και η αποτίμηση για την Entersoft κατά τη δημόσια πρόταση που έκανε μέσα στο 2024 ο όμιλος Olympia του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και το επενδυτικό fund Imker Capital Partners. Η Entersoft αποτιμήθηκε στα 240 εκατ. ευρώ, ποσό που θα θεωρείται εξαιρετικά υψηλό πριν από μία 5ετία για ελληνική εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού.

Η εξαγορά της Entersoft δεν αποκλείεται να οδηγήσει στο προσεχές μέλλον και σε μία δεύτερη μεγάλη κίνηση, ήτοι τη συγχώνευση της με την SoftOne, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα. Ο λόγος που μία συγχώνευση θεωρείται ως το επικρατέστερο σενάριο είναι πολύ απλά ότι ο όμιλος Olympia και το Imker Capital Partners είναι ήδη εκ των βασικών μετόχων της SoftOne.

Σενάρια και φήμες

Epsilon Net, SoftOne και Entersoft είναι τρεις εταιρείες που τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει ουκ ολίγες εξαγορές μικρότερων «παικτών» στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού. Αλλά και η υπόλοιπη αγορά πληροφορικής είναι σε έντονη κινητικότητα.

Για παράδειγμα, πολλά βλέμματα είναι στραμμένα προς την πλευρά της Ideal Holdings, δεδομένης και της σημαντικής ρευστότητας (άνω των 110 εκατ. ευρώ) που φέρνει η πώληση της Astir. Η Ideal Holdings έχει στον έλεγχο της τη Byte, την Adacom και την Ideal Electronics και ουσιαστικά έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ισχυρό σχήμα. Τα σενάρια είναι πολλά για τον επόμενο στόχο προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην εγχώρια αγορά πληροφορικής όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι αρκετά υψηλοί.

Πέραν της Ideal, σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εμπλέκουν τη Real Consulting, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο όμιλος Βαρδινογιάννη, αλλά και την πιο μικρή CPI. Παράλληλα, η Q&R που έχει παρουσιάσει εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει στόχο κάποιας εξαγοράς είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί η Entersoft να «αποχώρησε» από το ΧΑ και η Epsilon Net είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει σύντομα τον ίδιο δρόμο, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις εταιρείες πληροφορικής για το Χρηματιστήριο.

Η Performance Technologies έχει καταθέσει αίτημα μετάταξης στην Κύρια Αγορά, ενώ αντίστοιχα σχέδια υπάρχουν και από την πλευρά της Real Consulting. Πρόσφατα, είχαμε την εισαγωγή της dotsoft, ενώ στον προθάλαμο του ΧΑ υπάρχουν αρκετές εταιρείες που θέλουν να κάνουν το βήμα και να αξιοποιήσουν κεφάλαια από μία δημόσια εγγραφή προκειμένου να επιταχύνουν τα σχέδια ανάπτυξης τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button