Πολιτική

Διέξοδο στο αδιέξοδο αναζητά η Κυβέρνηση – Τεσσεράμισι ώρες έντασης στη ΝΔ

Από όλες τις πλευρές πιέζεται πέον η Κυβέρνηση, από τους βουλευτές της που μεταφέρουν με ιδιαίτερη ένταση τα αιτήματα των αγροτών και ανησυχούν για την επανεκλογή τους, από τους αγρότες που κλείνουν δρόμους, λιμάνια και αεροδρόμια «με σπασμένα τα φρένα», από την Ευρώπη που παρακολουθεί την κάθε πληρωμή, από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και από την αγορά που ανησυχεί για τις επιπτώσεις ενόψει εορτών.

Παρασκηνιακά ήδη γίνονται κινήσεις για την προετοιμασία μιας συνάντησης με τους αγρότες σε ανώτερο ή ανώτατο επίπεδο από Δευτέρα, καθώς επιχειρείται να βρεθεί με κάθε τρόπος διέξοδος στο αδιέξοδο.

Είτε με μία συνάντηση με το δίδυμο Χατζηδάκη-Τσιάρα, είτε ακόμη και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Καθοριστική θα είναι η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών το Σάββατο στη Νίκαια Λάρισας, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα των διεκδικήσεων τους.

Ο Κώστας Τσιάρας δήλωσε στο CNN Greece αργά το βράδυ της Τετάρτης, έξω από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, πως είναι έτοιμος με προτάσεις και αντιπροτάσεις για τους αγρότες και μπορεί να τους δει οποιαδήποτε στιγμή.

Στην Κυβέρνηση έχουν απευθύνει έκκληση ή τελεσίγραφο, όπως το διαβάζει ο καθένας, προς τους αγρότες να διαμορφώσουν μια διαπραγματευτική ομάδα, με συγκεκριμένα αιτήματα ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ο διάλογος.

Ο Κώστας Τσιάρας στην Ολομέλεια της Βουλής

Eurokinissi

Στο τραπέζι είναι τρία νέα μέτρα, τα οποία σε συνδυασμό με την ακάθεκτη συνέχιση των πληρωμών, ευελπιστούν στην κυβέρνηση πως θα εκτονώσουν την κατάσταση. Το ενδεχόμενο του επαναπροσδιορισμού ποσοτήτων πετρελαίου του αγροτικού πετρελαίου ανά καλλιέργεια, η επέκταση του προγράμματος «Γαία» που εξασφαλίζει σταθερή τιμή κιλοβατώρας στο αγροτικό ρεύμα και μία ακόμη χαμηλότερη τιμή στο ρεύμα, αν είναι εφικτό.

«Έχει να κάνει με τις αντοχές της οικονομίας, με τη ΔΕΗ, όχι με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης» έλεγε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας έξω από τα γραφεία της ΝΔ, στο CNN Greece.

Με πολλούς γαλάζιους να εκτιμούν πως οι αγρότες παίζουν «κατενάτσιο», αλλά όσο περνάνε οι μέρες η κοινωνία η ίδια θα αρχίσει να αντιδρά, οι ξενοδόχοι που βλέπουν ακυρώσεις να ακυρώνονται σε χειμερινούς προορισμούς, οι πολίτες που δεν θα μπορούν να μετακινηθούν εν μέσω εορτών, η αγορά που δεν θα μπορεί να τροφοδοτηθεί με προϊόντα.

Οι τεσσεράμισι ώρες της έντασης

Το πόσο «βράζει» μέρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ πάντως έγινε περισσότερο από σαφές στη χθεσινή μαραθώνια, κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη η οποία έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος υπό τον Κώστα Τσιάρα. Πάνω από 35 Βουλευτές προσήλθαν, ενώ 20 συμμετείχαν μέσω zoom.

Μετά τις τέσσερις ώρες, οι φωνές από την αίθουσα δύσκολα δεν γινόντουσαν αισθητές σε όποιον περνούσε. Στόχος των βουλευτών δεν έγινε μόνο η ηγεσία του Υπουργείου αλλά και ο μεταβατικός Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος εξερχόμενος δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση.

Ακούσαμε φωνές, παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι όταν ο Κώστας Τσιάρας εξήλθε της σύσκεψης με τον Υπουργό να απαντά: «Υπήρξε μία έντονη έκφραση, αυτή είναι η πραγματικότητα αλλά όταν υπάρχει ένταση και ζωντάνια μέσα σε μια συζήτηση τότε υπάρχει πραγματικά η υγεία. Το Μέτρο 23 το έχουνε πάρει παραπάνω από 131.000 αγρότες και μέχρι το τέλος του μήνα θα το πάρουν όσοι βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου- και όπως γνωρίζετε, το Μέτρo 23 ήταν μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».

Οι Βουλευτές της ΝΔ ήθελαν δύο πράγματα, το πρώτο να μεταφέρουν τα παραπονα των περιφερειών τους και να απαιτήσουν λύσεις και δεύτερον να καταλάβουν ποιά είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης.

Όσον αφορά στην ουσία και στη σκιά της ανακοίνωσης των έξι για την πληρωμή του Μέτρου 23, έγινε κάποια πρόοδος.

Για το Μέτρο 23, που αφορά επιδοτήσεις για την μειωμένη παραγωγή, έως 29 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα πληρωθούν οι αγρότες για τις εκτάσεις που ταυτίζονται με το Ε9 και θα παραμένει δεσμευμένο το ποσό που αντιστοιχεί στην έκταση για την οποία υπάρχει απόκλιση.

Για τη βασική ενίσχυση κτηνοτρόφων σε πέντε προβληματικούς νομούς ότι αυτοί φέτος θα πληρωθούν κανονικά αλλά με τιμολόγια. Αν τα έχουν.

KOINOVOYLEFTIKI OMADA, NEA DIMOKRATIA

Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (Φωτογραφία αρχείου)

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ EUROKINISSI

Στα θέματα στρατηγικής όμως υπήρξε ένταση.

Έντονοι διάλογοι υπήρξαν μεταξύ Κ.Τσιάρα και Μ. Βορίδη. Συγκεκριμένα, στην τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης περί «μεγάλης κάθαρσης και τεράστιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» ο κ. Βορίδης σχολίασε: «έχουμε στρατηγική εκτόνωσης της κρίσης; Γιατί δεν βλέπω κάτι τέτοιο».

«Δεν υπάρχει σχέδιο παρά μόνο αναπαραγωγή του τι θα τους δώσουμε» τόνισε ο Α. Κατσανιώτης.

«Σαφώς υπάρχουν σχέδια και στρατηγική εκτόνωσης είναι αντικείμενο καθημερινής συζήτησης. Για να υπάρξει αυτή η εκτόνωση την οποία όλοι θέλουμε θα πρέπει η άλλη πλευρά, δηλαδή εκπρόσωποι των αγροτών, να βρεθούν στο τραπέζι της συζήτησης» σημείωσε ο Κώστας Τσιάρας εξερχόμενος.

«Τρώμε πολύ ξύλο έξω» σημείωσε ο Χ. Μπουκώρος, «Όλοι οι δικοί μας είναι μέσα. Τι φταίει κι επικοινωνιακά η κατάσταση ξέφυγε;», αναρωτήθηκε η Ζέττα Μακρή.

«Ο αγροτικός κόσμος, ακόμη και στις πιο δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις όπως το 2012, στάθηκε στο πλευρό της ΝΔ. Οφείλουμε και στη δύσκολη αυτή συγκυρία να κάνουμε το παν για να μη διαλυθεί αυτή η σχέση εμπιστοσύνης» σχολίασε ο Γραμματέας της Κοιν. Ομάδας Μάξιμος Χαρακόπουλος στους δημοσιογράφους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ υπό τον Πρωθυπουργό, με πολλούς να εκτιμούν πως αρκετοί Βουλευτές θα θελήσουν να μεταφέρουν τις σκέψεις τους απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker