Πολιτική

Κυβερνητικές πηγές σε αγρότες: Διάλογος με Χατζηδάκη, Τσιάρα – Ο «αστερίσκος» για Μητσοτάκη

Από την κυβέρνηση, απάντησαν ότι προηγείται ο διάλογος με ανοιχτούς δρόμους με τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα και εφόσον υπάρξει εκλογή κοινών εκπροσώπων για όλα τα μπλόκα, τότε μπορεί να υπάρξει και ραντεβού με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί τους αγρότες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί που θα περάσουν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα εκπροσωπούν το σύνολο των αγροτών, δεν μπορεί να συναντά ξεχωριστά πέντε-πέντε εκπροσώπους από κάθε μπλόκο.

Ωστόσο όποιοι εκπρόσωποι αγροτών το επιθυμούν μπορούν να συναντηθούν με τους κ. Χατζηδάκη και Τσιάρα, αφού εκείνοι έχουν άριστη γνώση των δεδομένων, τόσο σε επίπεδο αιτημάτων, όσο και σε επίπεδο δυνατοτήτων και λύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρωθυπουργός είχε προσδιορίσει συγκεκριμένη ώρα και μέρα για συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών, ραντεβού που εκείνοι απέρριψαν χωρίς συζήτηση.

Όπως και να έχει τα μέτρα είναι αυτά που ανακοινώθηκαν και δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Παραπέμπουμε και στην αποψινή τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου γι’ αυτό».

Ουσιαστικά από το Μαξίμου θεωρούν ότι βασική προϋπόθεση για τον διάλογο, αλλά και ως κίνηση καλής θέλησης από τους αγρότες είναι να ανοίξουν τους δρόμους και να προσέλθουν σε διάλογο με τους κ.κ. Χατζηδάκη και Τσιάρα που έχουν άριστη γνώση των δεδομένων, τόσο σε επίπεδο αιτημάτων, όσο και σε επίπεδο δυνατοτήτων και λύσεων.

Ζητούν… Μητσοτάκη, κόβουν τη χώρα στα δύο

Σε διάλογο με την κυβέρνηση και για την ακρίβεια με τον ίδιο τον πρωθυπουργό φαίνεται πως προσανατολίζονται αρκετοί από τους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους και τα συντονιστικά όργανα των οποίων έχουν το απόγευμα της Τετάρτης (7/1) Γενική Συνέλευση.

Όπως έγινε γνωστό, κάποιοι από τους παραγωγούς έδειξαν να τηρούν διαφορετική στάση και έστειλαν επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρα, ζητώντας απευθείας συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς, ωστόσο, να «σπάνε» τα μπλόκα τους.

Αναλυτικά:

7/01/2026, Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών κινητοποιήσεων από τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Κεντρικής Μακεδονίας , Θεσσαλίας και Πελοποννήσου.

Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης έχουν γίνει ταυτόχρονα 2 διαπιστώσεις .

1) Κατά κοινή ομολογία πλέον έχοντας ανακοινωθεί συγκεκριμένες θέσεις και οικονομικά μεγέθη μετά τις εξαγγελίες δημιουργούνται προϋποθέσεις έναρξης ενός διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών.

2) Υπάρχουν υπάρχουν όμως πολλά ζητήματα και θέματα ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη του πρωτογενή τομέα τα οποία χρήζουν επίλυσης και διευθέτησης και για τα οποία δεν έγιναν ανακοινώσεις καθώς και αναφορές από πλευράς της κυβέρνησης.

Για το λόγο λοιπόν αυτό ζητάμε συνάντηση σε κορυφαίο επίπεδο με τον Πρωθυπουργό της χώρας και τα συναφή με το αγροτικό ζήτημα Υπουργεία.

Αναμένοντας την απάντηση σας,

Με τιμή,

ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ
ΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΕΡΔΥΛΙΑ
ΜΙΚΡΟΘΗΒΕΣ
ΝΗΣΕΛΙ
ΣΚΥΔΡΑ
ΑΙΓΙΝΙΟ Β.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Κ. ΑΧΑΙΑ (ΠΑΤΡΑ)
Αγροτικοί Σύλλογοι από όλες τις περιφέρειες.

Το μπλόκο Νίκαιας θα κλείσει τα Τέμπη

Ωστόσο, την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι κινήσεις προς κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς υπάρχουν και μπλόκα που ακόμη και αν συμφωνούν στον διάλογο με την κυβέρνηση, δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω. Μάλιστα, από το μπλόκο της Νίκαιας υπάρχουν πληροφορίες που κάνουν λόγο για κλείσιμο του Μπράλου, κόβοντας την Ελλάδα στη μέση, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή έχει ήδη εξαγγελθεί γενικό μπλακ άουτ. Παράλληλα, έχει ήδη αποφασιστεί ο αποκλεισμός των τελωνείων για 48 ώρες.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες της Νίκαιας, οι οποίοι μοιάζουν αποφασισμένοι να υλοποιήσουν την απόφαση της πανελλαδικής επιτροπής και να αποκλείσουν τις σήραγγες των Τεμπών με τρακτέρ την Πέμπτη, ενώ παράλληλα ζητούν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο στις 10 το πρωί οι αγρότες θα μεταβούν στο μπλόκο και στις 11 θα ξεκινήσουν μηχανοκίνητη με τα τρακτέρ στις σήραγγες των Τεμπών.

Ο Ρίζος Μαρούδας, επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας ζήτησε κι επίσημα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς όπως λένε, δεν ικανοποιήθηκαν με την εξειδίκευση των μέτρων, χαρακτηρίζοντας ως ψίχουλα την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος. Επίσης τονίζουν, ότι δεν άκουσαν τίποτα για το εμβόλιο που ζητούν οι κτηνοτρόφοι, δεν άκουσαν ούτε για τους μελισσοκόμους, αλλά ούτε για τους αλιείς.

Επίσης, εξετάζεται μια νέα πανελλαδική σύσκεψη το προσεχές Σαββατοκύριακο και αμέσως μετά, μια κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα.

Mαρινάκης: «Δεν θα αφήσουμε να κόψουν τη χώρα στα δύο»

«Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα για τους αγρότες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στην αντιπαράθεση με τους παραγωγούς.

«H συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων των αγροτών υλοποιείται», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι διαχρονικά αιτήματα γίνονται αποδεκτά στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για την ικανοποίηση πρόσθετων μέτρων, υπογραμμίζοντας πως «κάθε ευρώ παραπάνω σημαίνει φόρους στους υπόλοιπους πολίτες».

«Έχουμε δείξει μεγάλη ανοχή, δε θα επιτρέψουμε να κοπεί η χώρα στα δύο» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί όλους τους πολίτες και δεν μπορεί να συνεχιστεί η ταλαιπωρία που βιώνουν με τα μπλόκα των αγροτών.

Ο κ. Μαρινάκης μίλησε επίσης για την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου χωρίς ακρότητες, ώστε να εκτονωθεί η κρίση, τονίζοντας ότι ο διάλογος μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς μπλόκα, καθώς «η αποχώρηση από τους δρόμους δεν σημαίνει ότι σταματά η διεκδίκηση».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, αναφέρθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας ότι μπαίνει «ένα γενναίο τέλος σε παθογένειες που άργησε να έρθει».

Τα 6 μέτρα της κυβέρνησης

Νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση εξειδίκευσε τα μέτρα για τους αγρότες. Κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων, ανακοινώθηκαν έξι βασικές παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αναδιανομή 160 εκατομμυρίων ευρώ από αδιάθετους πόρους, η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις και η επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου απευθείας στην αντλία.

Πιο συγκεκριμένα, οι έξι νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι οι εξής:

1. Αναδιανομή 160 εκ. ευρώ από αδιάθετους πόρους της βασικής ενίσχυσης

2. Επέκταση της κάλυψης σταθερής τιμής στα τιμολόγια ΓΑΙΑ από τη ΔΕΗ για 2 χρόνια και μείωση της τιμής σε 8,5 λεπτά/κιλοβατώρα για αγρότες χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές

3. Άμεσα βήματα τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ για:

  • θέσπιση αποζημίωσης στο 100%
  • παρακράτηση για κάλυψη του συνόλου των αγροτών
  • αύξηση του ορίου αποζημίωσης στα 200.000 ευρώ

4. Ουσιαστικές παρεμβάσεις για ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα (θερμοκήπια, σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση)

5. Επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου στην αντλία

6. Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Αγροτικής Ιχνηλασιμότητας και Αυθεντικότητας για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker