Οικονομία

Η αποθήκευση ενέργειας στο επίκεντρο των επενδύσεων το 2026 – Ποιοι όμιλοι συμμετέχουν

Έτος επενδύσεων στον τομέα συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, αναμένεται να είναι το 2026 με τους περισσότερους μεγάλους ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους να μπαίνουν δυναμικά σε μία αγορά που όλα δείχνουν ότι πρόκειται να αναπτυχθεί με μεγάλη ταχύτητα μέσα στην επόμενη 5ετία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά.

Πρόκειται για μία τεχνολογία, αυτή των μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας, η οποία σταδιακά ωριμάζει με αποτέλεσμα να είναι αρκετά φθηνότερη από ότι στο πρόσφατο παρελθόν.

Αυτό σημαίνει ότι η επένδυση γίνεται όλο και πιο ελκυστική για τους μεγάλους (αλλά και τους μικρότερους) ομίλους, οι οποίοι γνωρίζουν ότι όσο πιο νωρίς πάρουν θέση στην συγκεκριμένη αγορά τόσο υψηλότερες θα είναι και οι αποδόσεις που θα λάβουν σε βάθος χρόνου.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη των μπαταριών στο εγχώριο ενεργειακό σύστημα, θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξισορρόπηση και ευελιξία του, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έντονο το φαινόμενο των περικοπών της παραγωγής αλλά και των δυσανάλογα υψηλών χονδρεμπορικών τιμών στην ενέργεια παρά την υψηλή διείσδυση που έχουν οι ΑΠΕ στη χώρα μας.

Τα φαινόμενα αυτά περιορίζουν τις αποδόσεις των επενδύσεων σε ΑΠΕ, κάνοντας τες λιγότερο ελκυστικές για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ενώ δυσκολεύουν και την συνολική προσπάθεια της χώρας για την μετάβαση σε πιο φιλικές για το περιβάλλον μορφές ενέργειας βάσει και των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ορίζοντα το 2030.

Βέβαια εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το πλαίσιο βάσει του οποίου θα λειτουργεί η συγκεκριμένη αγορά δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί πλήρως κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο 2026 όταν και θα «ηλεκτριστούν» τα πρώτα έργα.

Πάντως ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα των μπαταριών η Helleniq Energy, η Metlen, η ΤΕΡΝΑ και η More (του ομίλου Motor Oil), ενώ πιο πρόσφατη εξέλιξη ήταν και η ίδρυση θυγατρικής από την Aktor για τον σκοπό αυτό.

Πρόκειται για μία αγορά άνω των 5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα εγκατασταθούν συστήματα συνολικής ισχύος 5 GW.

AKTOR: Νέα θυγατρική για δραστηριοποίηση στις μπαταρίες

Στον τομέα των μπαταριών θέλει να μπει και ο όμιλος AKTOR με στόχο να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρουσία του στον ενεργειακό τομέα της χώρας με την ίδρυση θυγατρικής.

Η εταιρεία ονομάζεται AKTOR ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με διακριτικό τίτλο AKTOR BESS ΜΑΕ και κύρια δραστηριότητα τις υπηρεσίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις δευτερεύουσες δραστηριότητες της νέας θυγατρικής του ομίλου περιλαμβάνονται η κατασκευή ηλεκτρικού εξοπλισμού, η παραγωγή ρεύματος από αιολική ενέργεια και φωτοβολταϊκά, η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων, η παροχή υπηρεσιών οικονομοτεχνικών μελετών, η εκπόνηση ενεργειακών μελετών, οι υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων έναντι αμοιβής ή βάσει σύμβασης, κατασκευαστικές εργασίες για μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγωγή ρεύματος από μονάδες φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, η παροχή υπηρεσιών διανομής ρεύματος, το εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος, η εκμίσθωση και διαχείριση ακινήτων, η παροχή υπηρεσιών εκτίμησης ακινήτων και κατασκευαστικές εργασίες.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας είναι ο Αλέξανδρος Εξάρχου, που αποτελεί τον πρόεδρο και CEO του ομίλου AKTOR. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι 80.000 ευρώ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker